Reklama

Składniki:
- 500 g maki
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g stopionego schłodzonego masła lub bezmlecznej margaryny
- szklanka cieplej wody
- konfitura
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Reklama

Sposób wykonania:
1. Drożdże wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki. Dołóż 1/2 szklanki cieplej wody i nakryj miskę ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce.
2. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
3. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Wszystko razem wymieszaj.
4. Do ciasta dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki. Między krążki nałóż łyżeczkę marmolady, oba dobrze zaklej, uformuj i odłóż do wyrośnięcia.
6. Smaż w głębokim oleju z obu stron. Upieczone wyjmij na serwetki lub ręczniczki papierowe (aby wsiąkły tłuszcz).
7. Na koniec posyp cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego.

Reklama
Reklama
Reklama