Pączki karnawałowe
Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo.
Opublikowano: poniedziałek, 14 lutego 2011 12:53
Reklama
Składniki:
- 3 dag drożdży
- sól
- 4 kostki cukru
- mleko
- 1 łyżka stopionego masła
- tłuszcz
- 4 żółtka
- 25 dag mąki
Reklama
Sposób wykonania:
Rozetrzeć drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Postawić do wyrośnięcia. Żółtka wymieszać dokładnie z 2 filiżankami letniego mleka. Dodać mąkę, stopione masło, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Ubić drewnianą łyżką. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować. Powykrawać placuszki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama