Reklama

Składniki:
- 35 dag mąki
- 25 dag mielonego tłustego twarogu
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- ok. 100 ml mleka
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodając jajka, żółtka i twaróg. Masę połączyć z syropem pomarańczowym, przesianą mąką, solą i rozczynem. Wymieszać, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować małe kule, układać je na stolnicy do wyrośnięcia. Smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama