Reklama

Składniki:
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 15 żółtek
- 1/2 litra mleka
- 6 dag drożdży
- 1 kieliszek spirytusu
- 2 olejki rumowe
- 2 pomarańcze
- 5 dag gorzkich migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 20 dag konfitury morelowej
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- smalec

Reklama

Polewa rumowa:
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- pół cytryny
- 1 olejek rumowy

Sposób wykonania:
Pół szklanki mąki zaparzyć ze szklanką mleka. Ostudzić. Rozrobić drożdże z jedną szklanką mleka. Wsypać połowę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, skórę pomarańczową, rozczyn, posiekane migdały, rozczyn, spirytus, resztę mąki i stopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować. Powycinać krążki. Na każdy nałożyć konfiturę. Zlepić pączki. Kiedy podrosną, usmażyć na smalcu. Polać polewą rumową.

Reklama

Polewa rumowa: zagotować wodę z cukrem. Kiedy będzie gęsty "na nitkę", zdjąć z ognia. Ostudzić. Kiedy zbieleje, wlać sok z cytryny i olejek rumowy. Wymieszać. Rozcieńczyć wodą do gęstości śmietany.

Reklama
Reklama
Reklama