Składniki
– 35 dag mąki,
– jajko,
– łyżeczka oleju,
– letnia woda,
– paczka mrożonych truskawek,
– słodka śmietanka,
– cukier do smaku.

Reklama

Sposób przygotowania
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj łyżeczkę oleju, wbij jajko. Do masy dolewaj po trochu letnią wodę. Wyrób dość rzadkie ciasto i owiń je ściereczką, by nie obsychało. Rozmroź truskawki. Weź jedną trzecią ciasta i rozwałkuj ją na cienki placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki na stolnicę). Wykrawaj szklanką okrągłe krążki i na każdy kładź małą truskawkę lub połówkę większej. Starannie zlep brzegi pierogów. Wrzuć je na lekko osoloną wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna ani się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Nasza rada: Podaj dziecku dwa, trzy pierożki polane śmietanką i posypane cukrem. Powinny być letnie, gdyż zimne dla malucha są zbyt twarde. Możesz też ozdobić talerzyk rozmrożonymi truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama