Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 10–15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- jajko
- 6 łyżek oliwy
- cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu
- sok i skórka z cytryny
- sól
- tłuszcz do smażenia
- konfitura z róży lub inna
- cukier puder lub lukier do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min, gdy zacznie rosnąć, znów wyrobić.
2. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Przekładać na bibułę. Gdy przestygną, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Reklama

Nasza rada:
Pączki nadziewa się również po usmażeniu. W tym celu konfiturę (a także gęsty ajerkoniak albo budyń) umieszcza się w szprycy. Jej końcówkę wbija w przestudzony pączek i napełnia go nadzieniem.

Reklama
Reklama
Reklama