Pączki z bitą śmietaną
Przepis na pączki z bitą śmietaną
Opublikowano: czwartek, 2 lutego 2012 12:04
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 1/3 szkl mleka
- 6 żółtek jaj
- 4 g soli
- 10 g cukru waniliowego
- 80 g margaryny lub masła
- 1000 g oleju do smażenia
Reklama
Sposób wykonania:
Wyrobić ciasto drożdżowe. Rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrawać z niego krążki (można posłużyć się szklanką). Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, oczyścić pozostałość z mąki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obracać pączki w trakcie smażenia. Pączki mają przybrać jasnobrązowy kolor. Po wystygnięciu pączki przekroić na pół i dać do środka bitej śmietany, owoce, posypać cukrem lub polukrować.
Reklama
Reklama
Reklama