Reklama

Składniki:
- 4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 1 szkl ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag stopionego masła
- 4,25 szkl mąki
- 3 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obtocz w cukrze pudrze lub udekoruj według własnego pomysłu.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama