Reklama

Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- 20 dag mąki
- polewa czekoladowa biała
- kolorowe cukry do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładki krem. Wbij jajko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Składniki mieszaj dokładnie mikserem.
2. Z ciasta uformuj kulę, owijaj w posypaną mąką folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie rozwałkowuj ciasto na placek o grubości 5 mm i za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka o różnych kształtach – jajeczek, kaczuszek, kurczaczków.
4. Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz około 10 minut w nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku.
5. Upieczone ciasteczka ostudź.
6. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu producenta na opakowaniu. Rozpuszczoną dekoruj ciasteczka. Nim polewa zastygnie posyp kolorowymi cukrami.

Reklama
Reklama
Reklama