Reklama

Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- 0,5 litra mleka
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 50 ml spirytusu lub rumu
- 1 cytryna
- 10 dag masła
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- słoik konfitur
- cukier puder do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 20 dag mąki i 2/3 szklanki mleka, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać utarte z cukrem jajko i żółtka, resztę mąki i mleka, sok i skórkę z cytryny, alkohol i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące, dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na 2 cm, wyciąć krążki i średnicy 4-5 cm na środku położyć pół łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, odłożyć do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać olej, wrzucać pączki, smażyć z obu stron, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama