Reklama

Truskawki pachnące o pięknym kolorze, co roku kuszą nas od początku lata. Piękne owoce zawierają mnóstwo witamin, a do tego są niskokaloryczne.

Reklama

Truskawki doskonale nadają się do deserów. Można je jeść same, z cukrem, z bitą śmietaną. W upalne dni wspaniale ugasi nam pragnienie koktajl truskawkowy, a wieczory umili biszkopt z truskawkami.
Istnieje wiele odmian tych pysznych owoców. Gatunki cieszące się największą popularnością : Camarosa, darselect, dukat, elsanta, honeoye, kent, selva, senga sengana, elkat, onebor.

Camarosa - odmiana amerykańska, owoce są duże, stożkowate, pachnące, o ślicznym kolorze, są bardzo smaczne.
Kent- odmiana kanadyjska, owoce są małe, ale wytrzymałe, długo pozostają świeże.
Honeyoe - owoce są duże i mają ciekawy smak.
Dukat – odmiana najczęściej uprawiana w Polsce, owoce są duże, pięknie pachną i mają intensywnie czerwony kolor.
Selva – odmiana amerykańska, owoce bardzo duże o jasno czerwonym kolorze.
Elkat – odmiana owocująca w czerwcu, o dużych jasnoczerwonych owocach.
Onebor – jedna z najciekawszych odmian popularnie nazywana „Marmoladą”. Owoce duże, aromatyczne i smaczne, o intensywnie czerwonym kolorze.

Na dżem:
Polka - holenderska odmiana, owoce są soczyste i smaczne, ale mało wytrzymałe.
Kama– pierwsze owoce dojrzewają już w maju, niestety są dość miękkie i w wilgotne.

Ważne jest gdzie kupujemy truskawki. Pamiętajmy, że truskawki w hipermarketach często są nafaszerowane chemią. Nie kupujmy truskawek poza sezonem. Sezon na truskawki zaczyna się na początku czerwca, późne odmiany pojawiają się do końca sierpnia, a nawet do początku września.

Reklama

Przepis na pyszny koktajl truskawkowy>>

Reklama
Reklama
Reklama