Sokołów kabanosy
materiał partnera
Zakupy

Kabanosy Sokołów to znakomita przekąska dla całej rodziny! Już można kupić dwa nowe smaki: kabanosy angielskie i hiszpańskie

Kabanosy to przekąska bardzo lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można je wygodnie zjeść, dlatego będą idealne np. podczas wycieczki. Dostępnych jest wiele rodzajów kabanosów – klasyczne, ale także te doprawione, inspirowane kulinariami z różnych zakątków świata. W linii Kabanosów międzynarodowych Sokołów pojawiły się dwie nowe propozycje – Kabanosy angielskie oraz Kabanosy hiszpańskie.

Kabanosy idealnie wpisują się w nasze codzienne potrzeby żywieniowe. W wypełnionym po brzegi planie dnia po tę smakowitą przekąskę możemy łatwo i szybko sięgnąć w niemal każdym momencie. Zabieramy je do pracy, pakujemy do szkolnego lunch boxu, dorzucamy do sałatek, zapiekanek, tart czy makaronów. Dużym atutem kabanosów jest brak konieczności przechowywania ich w lodówce oraz długa trwałość. Jednocześnie pakowane są w niewielkie porcje – takie, które możemy zużyć bez ryzyka marnowania żywności.

Sokołowskie Kabanosy międzynarodowe cieszą się od lat wyjątkową popularnością. Teraz zyskały nowe, wyraziste opakowania, czytelnie komunikujące poszczególne wersje smakowe. Te kabanosy są inspirowane podróżami kulinarnymi, a oryginalny smak zapewniają im specjalnie dobrane kompozycje przypraw. Dzięki temu każdy z wariantów doskonale oddaje charakter regionu, który reprezentuje.

W linii Kabanosów międzynarodowych Sokołów pojawiły się dwie ciekawe nowości:

  • Kabanosy angielskie – w ich recepturze wyróżniającym się składnikiem jest wędzony boczek, który idealnie wpisuje się w tradycyjną kuchnię tego kraju oraz świetnie podkreśla smak tych kiełbasek.

  • Kabanosy hiszpańskie – swój wyjątkowy charakter zawdzięczają charakterystycznemu zestawowi przypraw, w którym główną rolę odgrywa pikantne chilli oraz słodka papryka (będą odpowiednie dla nastolatków i dorosłych). 

kabanosy
materiał partnera

W linii Kabanosów międzynarodowych są ponadto dostępne Kabanosy: polskie, francuskie, argentyńskie, amerykańskie i włoskie. Wszystkie są produkowane zgodnie ze sprawdzoną, sokołowską recepturą, która jest gwarancją doskonałego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wyróżnia je wysoka mięsność, duża zawartość białka i dobre wartości odżywcze.

Przepisy, w których możesz użyć kabanosów

Kabanosy międzynarodowe Sokołów doskonale sprawdzą się nie tylko jako pożywna przekąska, ale także jako składnik ciekawych i prostych w przyrządzeniu dań. Oto dwie inspiracje kulinarne!

Wytrawne pączki z sałatą

pączki
materiał partnera

Składniki na pączki:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
  • 70 g masła

Składniki na sałatę

  • 2 garści mixu sałat z rukolą
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g sera brie
  • 2 pomarańcze drobne
  • 1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.

Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.

Dutch baby z Kabanosami francuskimi

dutch
materiał partnera

Składniki na omlet:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

Składniki na sałatkę:

  • 2-3 łyżki konfitury figowej
  • 1 duża garść roszponki
  • 2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
  • 80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
  • 1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
  • 4-5 kasztanów

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.

Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki. Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

Kabanosy międzynarodowe Sokołów w nowych opakowaniach są już dostępne na półkach sklepowych.

Zobacz także:

Redakcja poleca

REKLAMA
Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile dać na chrzest w 2024 roku? (ile od dziadków a ile od chrzestnej, chrzestnego i gości) 
Luiza Słuszniak
wierszyki o wiośnie
Gry i zabawy
Wiersze o wiośnie: piękne utwory znanych poetów i krótkie rymowanki dla dzieci
Ewa Janczak-Cwil
cytaty na komunię
Cytaty i przysłowia
Cytaty na komunię świętą: piękne i mądre, Jana Pawła ll, cytaty z Biblii
Joanna Biegaj
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
chłopiec, dziecko, krzyk, złość
Wychowanie
Agresywne dziecko w przedszkolu: co robić, gdzie zgłosić?
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
Szkoła w Chmurze: kto może z niej skorzystać?
Edukacja
Szkoła w Chmurze: na czym polega, czy jest legalna i kto może z niej skorzystać?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2024: ile dni i ile płatny? Dokumenty i wniosek o urlop dla ojca
Magdalena Drab

Strefa okazji i inspiracji

REKLAMA