
Współcześnie coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego stylu życia. Decydując się na zakup danego produktu, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na składniki, z jakich został ono przygotowany. Drugą wartością, która obok zdrowia wydaje się być szczególnie istotna w kontekście naszego współczesnego stylu życia, jest czas, a dokładniej jego brak. By znaleźć choć chwilę dla najbliższych nam osób, szukamy nowych pomysłów, które umożliwiłyby nam jak najefektywniejsze wykorzystanie każdej wolnej chwili. I tutaj pojawia się kwestia jedzenia. A konkretnie czasu, który poświęcamy na jego przygotowanie.
Czy współcześnie mamy możliwość znalezienia na półkach produktów, które pozwoliłyby nam zaoszczędzić czas, jednocześnie dając gwarancję wykorzystania jedynie naturalnych składników?
Co to jest żywność wygodna?

Zapotrzebowanie na tego typu rozwiązania wzrosło przede wszystkim w efekcie rozwoju cywilizacyjnego. Ich główną zaletą jest możliwość szybkiego przygotowania posiłku, przy zachowaniu względnie wysokiej wartości odżywczej produktów. Żywność wygodna dzieli się na trzy główne podkategorie: produktów gotowych do spożycia (ready to eat), produktów gotowych do podgrzania (ready to heat) oraz produktów gotowych do obróbki termicznej (ready to cook).
W jaki sposób powstaje żywność wygodna?

Czy możemy znaleźć na rynku żywność wygodną bez dodatków?

Te aspekty skłoniły szefów kuchni marki Knorr do opracowania takiej receptury dania gotowego, które bazowałoby wyłącznie na naturalnych składnikach, znanych z każdej kuchni. W efekcie tych starań, powstała nowa linia produktów marki – „Naturalnie Smaczne! Knorr”. Są to obecnie cztery warianty produktów, przy pomocy których możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się w składzie warzywa.

Możemy mieć wybór
Linia „Naturalnie Smaczne! Knorr” to pierwsza tego typu linia w tej kategorii produktów na polskim rynku. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które przywiązują szczególną wagę do naturalnego jedzenia, a jednocześnie dążą do efektywnego wykorzystania swojego czasu, unikając długiego przesiadywania w kuchni. Jest to prawdopodobnie początek nowego, a wręcz rewolucyjnego podejścia do przygotowania żywności wygodnej w Polsce.
Żywność wygodna to segment rynku, który rozwija się w szybkim tempie. Dla konsumentów jest to bardzo dobra wiadomość, bo wprowadzanie coraz to nowszych rozwiązań oraz ulepszeń, daje im większy wybór spośród różnego rodzaju produktów. Cieszyć może to, że wybór nie musi się już ograniczać tylko do czasu, który musielibyśmy poświęcić na przygotowanie danego posiłku, ale też do wartości składników, z jakich dany produkt powstaje.

Żyjemy w wielkim pośpiechu, mamy coraz więcej zajęć, coraz mniej czasu. Także na przygotowywanie posiłków. O czym powinniśmy pamiętać w codziennej diecie? Jakich składników nie powinno w niej zabraknąć? Iwonna Niegowska: Nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebuje każdego dnia 60 różnych składników odżywczych. Niezbędne są nam białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy . Niestety nie ma jednego "superproduktu", który dostarczyłby tych wszystkich składników jednocześnie. Zbilansowana dieta to dieta różnorodna, uwzględniająca produkty z różnych grup w odpowiednich ilościach i proporcjach, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Obecnie tempo życia jest szybsze. Coraz więcej czasu spędzamy w pracy, coraz mniej mamy go na przygotowywanie posiłków. Między innymi dlatego coraz większą popularnością cieszą się proste przepisy, np. na dania z makaronem (polecam program "Prosty przepis na dziś"). Zresztą makarony to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które w zbilansowanej diecie powinny dostarczać ponad 50% kalorii. Zaleca się je spożywać do każdego posiłku, najlepiej w postaci produktów z mąką pełnoziarnistą w składzie. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera: węglowodany złożone (skrobię) – 70%-75%, białka – 10-13%, wodę – 12%, błonnik – 2-3%, a także witaminy B1, B2 i PP oraz sole mineralne. Powiększa się oferta produktów gotowych lub instant. Czy są one bezpieczne? Czy mogą je spożywać dzieci (od jakiego wieku) i kobiety w ciąży? Iwonna Niegowska: Wszystkie produkty spożywcze wprowadzane do obrotu muszą być bezpieczne dla konsumentów. Produkty gotowe dla małych dzieci (do 3. roku życia), takie jak soki czy dania w słoiczkach , muszą spełniać specjalne wymagania w odniesieniu do składu i jakości, co jest regulowane przez odrębne przepisy...

Chipsy czy gotowane ziemniaki, płatki śniadaniowe czy naturalne płatki owsiane, deser waniliowy czy naturalny jogurt bez cukru – które z nich wybrałabyś dla dziecka? Czujesz różnicę między produktem wysoko przetworzonym a naturalnym ? Przeczytaj, na czym ona polega. 1. Po co przetwarza się żywność? Ludzie od zawsze kwasili ogórki, smażyli powidła, wędzili ryby, wekowali warzywa. Wszystko po to, by przedłużyć trwałość świeżego jedzenia i zrobić zapasy na czas, gdy nie będzie ono dostępne. Poza tym niektóre techniki kulinarne, np. gotowanie, sprawiają, że jedzenie jest łatwiej strawne, bezpieczniejsze i dłużej nadaje się do spożycia. W naszych czasach jednak robienie dżemów czy kwaszenie ogórków to bardziej zabawa – łatwiej iść do sklepu i kupić jedzenie, które wyprodukowano w zakładzie spożywczym. Tylko czy jest ono wartościowe? Nie zawsze. 2. Jak produkują fabryki? Rozwój przemysłu spożywczego nastąpił, bo potrzeba było coraz większej ilości żywności, która nie psuła się szybko. Jej jakość była na drugim miejscu. Aby to osiągnąć, zaczęto dodawać do jedzenia różne substancje. Później zastosowano też środki, które nie tylko zwiększają trwałość, ale także poprawiają wygląd produktów , ich smak, zapach, konsystencję. Nie zawsze są to składniki naturalne. Producenci chętnie sięgają po te substancje, tzw. dodatkowe , bo ich używanie często obniża koszty produkcji. Ale muszą przestrzegać rygorystycznego prawa, a stosowanie ich musi mieć uzasadnienie technologiczne i nie może wprowadzać w błąd konsumenta. Prawo ściśle określa, jakie substancje mogą być dodawane, do jakich produktów, kiedy i w jakich ilościach. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad 3. Czy żywność wysoko przetworzona jest gorsza? Wysokie przetwarzanie żywności zwykle...

Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Tymczasem w przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność. Substancji dodatkowych , które mają symbol E i numer, jest ponad 300. Co to jest jedzenie wysoko przetworzone? To żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe (np. konserwanty , polepszacze smaku, barwniki). Spożywanie jej w nadmiarze może mieć zły wpływ na zdrowie. Takie jedzenie zwykle zawiera też dużą ilość dodanego cukru, soli, często złej jakości tłuszczów, których i tak jest sporo w naszej diecie. Często są to tłuszcze typu trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Po co dodaje się do jedzenia substancje dodatkowe? Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem, apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie jego trwałości. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? Czy konserwanty, barwniki i inne są szkodliwe? Substancje dodatkowe nie są szkodliwe, ale jeśli w diecie zostanie przekroczona bezpieczna ich ilość (o co nietrudno, gdy jest w niej dużo wysoko przetworzonych produktów), to wtedy mogą zaszkodzić. Te chemiczne dodatki przenikają też do pokarmu kobiecego, dlatego podczas laktacji lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej . Warto pamiętać, że aby substancja została dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym, musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Na podstawie badań dla każdej ustala...