GRY
 
 

Rogaliki z kapustą - przepis dla dzieci

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 110 min.

Poziom trudności średni

rogaliki, ciastka, ciasteczka
fot. MartaSzloser - Fotolia.com

Składniki

Na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki oleju
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 200 g kapusty kiszonej
  • średniej wielkości cebula
  • olej
  • żółtko do posmarowania rogalików 

Przygotowanie

Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj sól i cukier. Dolej wodę i olej, wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj farsz. Kapustę drobno pokrój, ugotuj, odsącz. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do kapusty, starannie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj trójkąty, nakładaj po łyżeczce farszu. Uformuj rogaliki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 190°C ok. 25 minut.
Zamiast kapusty i cebuli możesz dodać do rogalików ser zmieszany ze śmietanką i żółtkiem jaja. Rogale nie muszą być na słodko!
 
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (5 ocen)

4.8
Doładuj
Przeładuj