GRY
 
 

Pierwsze warzywa w diecie dziecka

Twoje dziecko może zacząć przygodę z nowymi smakami właśnie od warzyw. Sprawdź, jak zrobić pierwszą zupkę, sok, surówkę.

mama, niemowlę, kuchnia, warzywa
Warzywa to bogactwo składników, które organizm wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania. Może się zdarzyć, że dziecko nie od razu je polubi, ale nie poddawaj się. Brak warzyw w diecie to ryzyko, że małemu organizmowi zabraknie składników odżywczych ważnych m.in. dla odporności, np. witaminy C, beta-karotenu, żelaza, cynku, miedzi oraz błonnika regulującego pracę jelit. Dziecko powinno je jeść 2–3 razy dziennie.

Zacznij od zupki z marchewki i ziemniaka

Niemowlakowi karmionemu butelką podaj zupkę w 5. miesiącu, karmionemu piersią – w 7. Jeżeli zgodnie z zaleceniami specjalistów odrobinę kaszki manny podawałaś wcześniej w przecierze jarzynowym, a nie w mleku, maluch zna już smak warzyw.

Pierwsza zupka może być dwuskładnikowa, czyli z marchewki i ziemniaka albo tylko z jednego z tych warzyw. Dodaj do niej po łyżeczce kleiku ryżowego i masła lub oliwy. Potem wprowadź inne warzywa z włoszczyzny (pietruszkę, seler, por) oraz brokuły, kalafior, dynię, fasolkę szparagową, groszek. Najlepiej kolejno i pojedynczo, obserwując, jak dziecko na nie reaguje. Jeśli zdarzy się uczulenie, łatwo będzie wychwycić, co szkodzi.
Redakcja poleca: Od kiedy można podać jajko niemowlęciu? [WIDEO]
Czy rozszerzając dietę niemowlakowi można podawać mu jajko? I w jaki sposób: samo żółtko, czy całe jajko?

Podawaj dziecku soki przecierowe

Rób je sama lub podawaj gotowe. Jako pierwszy możesz dać dziecku sok z jabłka, później marchwiowy. Potem przyjdzie czas na soki dwuskładnikowe, np. z jabłek i marchwi, dyni i winogron. Maluch nie może jednak dostawać ich zbyt dużo – nie mogą zastępować posiłków. W piątym 5. miesiącu dzienna porcja to nie więcej niż 100 ml, później – do 150 ml.

Rób dziecku jarzynki i surówki

Około 10. miesiąca, gdy dziecko będzie już sobie radziło z mniej rozdrobnionym jedzeniem, przygotuj jarzynkę na ciepło. Na początek drobno startą gotowaną marchewkę z dodatkiem oliwy i tartego jabłka. Potem jarzynkę z buraczków, purée z groszku czy fasolkę szparagową. Gdy dziecko skończy roczek, możesz zaproponować mu surówki – z drobno startej marchewki i jabłka, selera i jabłka z jogurtem naturalnym, kapusty i ogórka kiszonego startego na tarce albo posiekanej delikatnej kapusty pekińskiej. Surówki i sałatki przygotowuj tuż przed spożyciem.

Proponuj dziecku warzywa na przekąskę i do kanapek

Podawaj dziecku marchewkę albo kalarepkę pokrojoną w słupki, różyczki kalafiora, brokułu. Dwulatkowi przygotuj dip jogurtowy z ziołami do maczania warzyw. I pamiętaj, że kanapka też nie powinna obejść się bez warzywa, np. obranego ze skórki pomidora (po 10. miesiącu) czy ogórka (w 2. roku życia).

Doładuj
Przeładuj