Mięso dla niemowlaka
fot. Fotolia

Od kiedy podawać niemowlakowi mięso? Zasady 2019

Jeśli niemowlę zaczęło jeść warzywa i owoce, a także ewentualnie kaszki, przychodzi czas na mięso. Zacznij podawać je dziecku niedługo po tym, jak wprowadzisz warzywa.
Aleksandra Sobieraj
Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk
Mięso dla niemowlaka
fot. Fotolia
W mięsie jest tak dużo ważnych składników odżywczych, że trudno je zastąpić jakimkolwiek innym produktem. Jednak niemowlak wcale nie musi jeść go dużo. Wystarczy niewielka ilość i niekoniecznie codziennie.

Od kiedy można je podawać?

Jeśli karmisz dziecko piersią do końca szóstego miesiąca życia, wprowadź je w siódmym miesiącu. Jednak rozszerzanie diety możesz też rozpocząć już w piątym miesiącu – to zależy od stanu zdrowia dziecka i twojej decyzji. Zdecydowanie jest to niezbędne w drugim półroczu, bo mniej więcej w połowie pierwszego roku życia kończą się w organizmie dziecka zapasy żelaza gromadzone w życiu płodowym. Mięso je uzupełnia. 
Redakcja poleca: Ekspert tłumaczy, co to jest metoda Baby Led Weaning (BLW) – ważne fakty!
Dr n. med. Andrea Horvath-Stolarczyk, pediatra z Uniwersytetu Medycznego, opowiada, na czym polega metoda BLW, dla kogo jest najlepsza i czemu to właściwie... powrót do tradycyjnego sposobu karmienia dzieci. Zobacz koniecznie!

Ile mięsa powinno jeść dziecko?

Na początku wystarczy dodać dziecku do zupki ok. 10 g mięsa (oczywiście po ugotowaniu), pod koniec pierwszego roku życia ilość tę można podwoić. Mięso można podawać niemowlakowi codziennie, ale wystarczy jedna porcja na obiad (ewentualnie także plasterek dobrej jakościowo wędliny  – można ją samodzielnie przygotować – na drugie śniadanie lub kolację dla dziecka po pierwszym roku życia). Jeden, dwa dni w tygodniu mogą być bezmięsne – wtedy można maluchowi podać rybę. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, więc wystarczy niewielka porcja, by organizm dostał to, czego potrzebuje.

Dlaczego mięso jest wartościowe?

Mięso zawiera w skoncentrowanej formie ważne składniki odżywcze, m.in.:
  1. Żelazo – w formie hemowej, które jest łatwiej przyswajalne niż to pochodzące z roślin. Zapobiega anemii, zwiększa odporność. Niedobory powodują problemy z uczeniem się. 
  2. Pełnowartościowe białko – główny i najważniejszy budulec organizmu. Im chudsze mięso, tym ma więcej białka.
  3. Witamina B1 i B6 – potrzebne do prawidłowej przemiany węglowodanów i pracy układu nerwowego.
  4. Witamina PP (B3) – do prawidłowej pracy potrzebuje jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna także do tworzenia niektórych hormonów.
  5. Witamina B12 – niezbędna do wzrostu komórek całego organizmu, z kwasem foliowym bierze udział w tworzeniu DNA, zapobiega niedokrwistości.
  6. Cynk – ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność. 

Jak podawać je niemowlakowi?

Już od samego początku możesz gotować mięso razem z jarzynami, nie ma potrzeby gotowania go osobno i odlewania wywaru. Początkowo miksuj je z zupką. W kolejnych miesiącach możesz je drobno siekać nożem i dodawać do zupki. Z czasem będziesz mogła podawać mięso​ na różne sposoby, np. w formie pulpecików. Wybieraj chude gatunki mięsa i gotuj je, potem duś lub piecz w folii – dla najmłodszych nie nadaje się mięso smażone. Mięso warto łączyć z warzywami, zwłaszcza bogatymi w witaminę C (np. papryką, kapustą), warto posypać też natką, bo wtedy żelazo jest jeszcze lepiej przyswajalne.

Czym się różnią poszczególne gatunki mięsa?

Białe gatunki, np. indyk, kurczak, królik, mają mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Dietetycy właśnie je polecają. Nie znaczy to, by w ogóle nie jeść wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jednostronna dieta może być przyczyną niedoborów ważnych składników odżywczych. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, koniecznego do produkcji czerwonych krwinek.

Mięso dla niemowlaka

Gatunek mięsa Właściwości
Królik Delikatny, chudy, lekkostrawny. Ma więcej białka niż wołowina, cielęcina czy wieprzowina. Zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo witamin z grupy B. Rzadko alergizuje.
Cielęcina Lekkostrawna. Zalicza się ją do tzw. mięs czerwonych, ale jest delikatniejsza niż wołowina. Często cielęciny nie mogą jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego.
Kurczak Lekkostrawny, hipoalergiczny. Dla dzieci bez skóry, która zawiera dużo tłuszczu. Kurczaki wiejskie są zdrowsze niż fermowe, choć gotują się dłużej.
Indyk Zawiera sporo białka i mało tłuszczu, najchudsza jest pierś z indyka. Mięso indycze jest delikatne, kruche, smaczne.
Jagnięcina Delikatna, nietłusta. Rzadko powoduje uczulenia. Dobrze smakuje z miętą oraz warzywami. Przed pieczeniem warto ją skropić cytryną i oliwą.
Wołowina Ma trzy razy więcej żelaza niż kurczak, ale też więcej tłuszczu. Nie jest dobra dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego.
Wieprzowina Zawiera sporo tłuszczu, ale dużo witamin i żelaza. Jest najbogatsza w witaminę B1 ze wszystkich mięs. Najchudsze są polędwica, schab, szynka.
Kaczka Jest kaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze: białko, żelazo, witaminy z grupy B. Dla dzieci najlepsze jest mięso z piersi kaczki.

Jakich produktów mięsnych nie mogą jeść maluchy?

Mięso dla niemowlaka musi pochodzić ze sprawdzonego źródła – nie kupuj mięsa na bazarze, jeśli nie masz pewności, że zbadał je weterynarz. Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso. Nie kupuj gotowego mielonego – lepiej zmielić mięso w domu. Jeśli pod koniec pierwszego roku życia zaczniesz podawać dziecku wędlinę, wybierz produkty niewędzone, wysokiej jakości – te gorsze zawierają dużo dodatków, m.in. białko sojowe, konserwanty. Do kanapek lepiej w domu upiec mięso (wędliny ze sklepu zawierają sporo soli). Kupując mięso, wybieraj chude gatunki, a przygotowując je, unikaj smażenia i nie podawaj dziecku potraw z surowego mięsa (np. tatara) oraz podrobów. 

Zobacz też:
  [content:0_25413,0_16136,0_15452,1_3294:GALGallery]
Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk

Pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Oceń artykuł

Ocena 3 na 10 głosy

Zobacz także

Popularne tematy