Jak prawidłowo rozszerzać dietę niemowlęcia?
Niesłone, niesłodkie, o konsystencji mało apetycznej papki – to prawda, pierwsze uzupełniające posiłki dla niemowląt nie zaspokoją z pewnością kulinarnych pragnień dorosłych, ale mały człowiek ma swoje specyficzne wymagania. O czym mama i tata muszą pamiętać przygotowując jedzenie dla maluszka?
Co powinno jeść dziecko, które do tej pory było karmione mlekiem – piersią lub modyfikowanym? Jak przekonać malucha do nowych dań? Jakich błędów unikać? – takie pytania zadaje sobie chyba każdy rodzic. Postaramy się odpowiedzieć na te najczęściej powtarzane.
To już... czyli kiedy?
Pokarmów uzupełniających nie należy wprowadzać przed ukończeniem 17. tygodnia życia. Należy jednak wprowadzić je przed ukończeniem 26. tygodnia życia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka – to ideał. To ważne, ponieważ pod koniec pierwszego półrocza samo mleka przestaje zaspokajać potrzeby żywieniowe – niemowlę potrzebuje więcej energii, białka, składników mineralnych i witamin.
Warto wiedzieć: Nowy schemat żywienia niemowląt 2014!
Zasady gry w nowe smaki
Właściwe postępowanie przy rozszerzaniu diety ułatwi twojemu dziecku zaakceptowanie nowych smaków i konsystencji. Dlatego pamiętaj o kilku prostych zasadach:
Wybierz odpowiedni moment – maluszki z reguły są najbardziej skłonne do kulinarnych eksperymentów przed południem, gdy nie są zbyt głodne. Warto podać dziecku połowę porcji mleka, a drugą część posiłku może stanowić właśnie nowy składnik pokarmowy . Ważne jest także, żeby malec był zdrowy (nawet mały katar może sprawić, że będzie na "nie"). Ponadto wprowadzanie nowości do diety rano ułatwia rodzicom wyłapanie skłonności do alergii lub jej objawów, bo mają cały dzień na obserwowanie reakcji dziecka.
Jeśli dziecko grymasi możesz mieszać nowe danie z tym, które dziecko już zna – np. do nowej propozycji warzywnej dodaj trochę znanego już dziecku mleka.
Wydaje Ci się, że danie jest bez smaku? Na przyprawy jeszcze przyjdzie czas.
Dbaj o właściwą konsystencję potraw – na samym początku rozszerzania diety danie powinno mieć formę gładkiej papki....