60–70 dkg filetów z ryby morskiej (np. sola, łosoś)
sok z cytryny
50 dkg mrożonego szpinaku (całe liście lub rozdrobniony)
pół szklanki śmietany
2 ząbki czosnku
łyżka tartego parmezanu
łyżka masła
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Przygotowanie
Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i wstaw do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, włóż szpinak i duś, mieszając, aż zgęstnieje. Wlej śmietankę, podgrzej, mieszając. Gdy się zagotuje, dodaj parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy płyn częściowo odparuje, zdejmij patelnię z ognia. Szpinak lekko dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wyłóż do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałki ryby, a na każdej wiórek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj około 20 minut.