GRY
 
 

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem (dla alergika)

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

Składniki

  • 400 ml mleka roślinnego
  • 100 g ryżu
  • odrobina wody
  • 2 jabłka
  • łyżka masła
  • cynamon
  • syrop z agawy

Przygotowanie

Do garnka wlej wodę oraz mleko i zagotuj. Następnie wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut (zostaw pod przykryciem), aby ryż "wypił" resztę mleka.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Podduś na maśle, dopraw cynamonem.
Ryż dosłodź syropem z agawy, wymieszaj. Następnie przełóż ryż do miseczek, na wierzch nałóż przygotowane jabłka z cynamonem. To idealna propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na śniadania dla dziecka
 

źródło: Przepis dodała nasza czytelniczka Joanna G.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj