GRY
 
 

Ryżowy suflet z brokułem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Składniki

  • 350–400 g brokułów
  • 3 torebki ryżu długoziarnistego
  • szklanka wywaru warzywnego
  • por
  • po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
  • 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych)
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Ryż ugotuj i odsącz. Brokuły podziel na różyczki. Gotuj w wywarze warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Pora, natkę i szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Wymieszaj ją z masą warzywną, a potem dopraw przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą. Wierzch skrop oliwą z oliwek. Naczynia umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.

źródło: "Twoje Dziecko"

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj