- 200 g białej fasolki,
- 200 g czerwonej fasolki,
- 200 g białego sera,
- 8 liści zielonej sałaty,
- kilka orzechów,
- szczypta soli
Sos:
- 1 jogurt naturalny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Namocz fasolkę na 12 godzin. Ugotuj do miękkości na wolnym ogniu w dużej ilości wody, osobno białą i czerwoną. Odlej wodę i przypraw solą. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos: sok cytrynowy wymieszaj z oliwą i jogurtem. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż fasolkę do miski, dodaj posiekaną natkę, pokrojony w kostkę ser, polej sosem, udekoruj wymytymi liśćmi sałaty. Tuż przed podaniem na stół posyp pokruszonymi orzechami.