GRY
 
 

Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą
fot. Źródło: materiały prasowe Bakaland

Składniki

  • 1 garść szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • 15 dag sera feta
  • 4 łyżki migdałów
  • 1 łyżka żurawiny
  • olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy ziarnisty

Przygotowanie


Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki następnie pokroić w kosteczkę. Przygotowaną pomarańczę wrzucić  do szpinaku. Później dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.

Sos:

       Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty    
       czosnek.  Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.    

Źródło: materiały prasowe Bakaland

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

źródło: Wawrzyniak Paulina

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj