GRY
 
 

Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

schab pieczony z grzybami i szpinakiem
fot. mat. pras. Knorr

Składniki

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości 
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
  • 200 g szpinaku mrożonego 
  • 4 prawdziwki 
  • cebula 
  • ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu. 
Żeby mięso było dobrze przyprawione posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaj łyżkę bułki tartej.
Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

źródło: mat. pras. Knorr
Doładuj
Przeładuj