niemowlę, kuchnia, karmienie, łyżeczka

Sekrety zdrowych posiłków

Sześciomiesięczny brzdąc jest już gotowy na nowe dania. Pamiętaj, że ważne jest nie tylko to, co mu podajesz, ale też - w jaki sposób jedzenie przygotowujesz.
niemowlę, kuchnia, karmienie, łyżeczka
Na początek wystarczą 1–2 łyżeczki zupki czy kleiku, łyczek soczku. Nowości wprowadzaj nie częściej niż co 3–4 dni. To pomoże dziecku oswoić się z nowym smakiem, a Tobie pozwoli upewnić się, czy produkt jest dobrze tolerowany.

Postaraj się, by posiłki przebiegały w spokojnej atmosferze. Dziecko powinno czuć, że je, by zaspokoić głód, a nie po to, żeby zrobić Tobie przyjemność. Nie noś go od okna do okna i nie ucz, że stajesz na głowie, byle tylko zawartość miseczki znalazła się w jego buzi. Zdrowe niemowlę samo instynktownie wie, ile powinno zjeść!

Kilka rad
1. Przed posiłkiem myj ręce i ćwicz ten nawyk z malcem.
2. Nowe naczynia przed użyciem umyj w gorącej wodzie. Miseczki, talerzyki i sztućce czyść od razu po posiłku lub opłucz i wstaw do zmywarki (na spodzie naczyń znajdziesz oznaczenie, czy mogą być w niej myte).
3. Posiłki przygotowuj bezpośrednio przed podaniem.
4. Dania domowe przechowuj w lodówce najwyżej dobę.
5. Po otwarciu słoika część “na teraz” przełóż do miseczki. Resztę możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
6. Schładzaj potrawy tuż po ich ugotowaniu.
7. Produkty mleczne, ze względu na dużą zawartość białka i węglowodanów, stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii. Przechowuj je tylko w lodówce.

Naczynia
Niemowlę powinno mieć swoje naczynia i sztućce – dostosowane do jego możliwości. Kupuj tylko te z atestem. To ci się przyda:
– Miseczka z przyssawką. Machając rączkami, maluch na pewno nie zrzuci jej ze stołu.
– Miseczka z podwójnym dnem. Wlewa się do niej gorącą wodę, by potrawa nie ostygła.
– Talerzyki z plastiku.
– Kubeczek z dzióbkiem i osłoną. Wygodny w domu i na spacerze. Ułatwia naukę picia, uchwyty pomagają dziecku go utrzymać.
– Kubek z obciążonym dnem. Stabilny, zawartość trudno wylać.
– Stalowy rondelek z przykrywką – do gotowania zupki. Do przyrządzania potraw mlecznych przyda się osobny garnuszek. Nie używaj garnków aluminiowych i emaliowanych. Z tych pierwszych w czasie gotowania wymywa się szkodliwe aluminium, na drugich zaś często powstają odpryski.
– Małe sztućce z plastiku. Na początek wystarczy kilka łyżeczek dla niemowląt. Nie kupuj bardzo wygiętych i o ozdobnych kształtach, bo będą niewygodne.
– Sitko. Plastikowe lub stalowe.
– Tarka. Szklana lub plastikowa, tylko na nich można trzeć owoce.
– Mikser lub blender do papek.
– Śliniaczek. Podklejony ceratką lub ze sztywnego plastiku z wgłębieniem, w którym zbiera się jedzenie. Po każdym posiłku śliniak upierz (z materiału) lub umyj (plastikowy) w gorącej wodzie.

Ważne zmiany
Po wprowadzeniu zupy kupki malca mogą stać się twardsze i zmienić zapach na bardziej nieprzyjemny. Możesz też odnieść wrażenie, że jedzenie jest nie do końca strawione, bo w kupie widać jego resztki. To normalne! Układ pokarmowy niemowlęcia dopiero uczy się trawić pokarmy inne niż mleko.


td_dopisek.gif


Redakcja poleca: Programowanie żywieniowe u dzieci: jak komponować jadłospis, żeby dzieci były zdrowe?
Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia jest bardzo ważne dla zdrowia i metabolizmu w przyszłości. To, w jaki sposób będzie odżywiane dziecko, wpłynie nie tylko na jego zdrowie, lecz także nawyki żywieniowe w dorosłym życiu. Zbilansowana i bogata w owoce i warzywa dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy