GRY
 
 

Kartoflanka z serkiem topionym

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 35 min.

Poziom trudności łatwy

zupa, danie, obiad
fot. Panthermedia

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 trójkąciki serka topionego bez dodatków
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i przez 5 minut podsmażaj ziemniaki, często mieszając, aby nie przywarły do dna.Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Ziemniaki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Ser pokrój na małe kawałki i wymieszaj w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, a następnie przelej wszystko do garnka z zupą. Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podaj posypaną zieloną pietruszką. Możesz też ją wzbogacić np. kotlecikami z cielęciny.

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka
 
Doładuj
Przeładuj