GRY
 
 

Serowe pierożki

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 35 min.

Poziom trudności łatwy

pierogi, pierożki
fot. Barbara Dudzińska - Fotolia.com

Składniki

  • 300 g pszennej mąki,
  • 300 g sera twarogowego,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki świeżego masła.

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, jedną łyżeczkę masła i trochę ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń je w ściereczkę i odstaw na kilka minut. Twaróg rozetrzyj, dodaj posiekaną natkę, starty ser żółty, pieprz, sól. Wymieszaj. Porcję ciasta cienko rozwałkuj, powykrawaj małe kółka. Na każde nałóż trochę nadzienia, dokładnie zlep brzegi. Wrzuć pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 3–4 minuty. Posyp wiórkami masła. Podawaj z surówką z jabłka i marchewki.
Porcja dla dziecka: 4–5 sztuk

Ocena (2 oceny)

5.5
Doładuj
Przeładuj