Niektóre dzieci nie chcą pić mleka , bo im po prostu nie smakuje. Czasem ta niechęć wynika z tego, że po mleku maluch ma problemy z brzuszkiem. Weź to pod uwagę, ale pamiętaj, że grymaszenie nie zawsze da się wytłumaczyć alergią. Oto praktyczne wskazówki, które pomogą twojemu grymaśnikowi polubić mleczne dania . 1. Często podawaj kefirowe koktajle Dzieci, które nie znoszą smaku mleka, często akceptują orzeźwiające kefiry , np. z kaszą gryczaną lub ziemniakami puree. Kefir możesz podawać także w postaci koktajlu – wystarczy zmiksować go z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: truskawek, malin, jagód, brzoskwiń, moreli i odrobiny miodu. Na upał – doskonały. Od kiedy: po 10. miesiącu (bez miodu) 2. Sama rób jogurty owocowe Dla dzieci najzdrowszy jest jogurt naturalny , bo nie zawiera sztucznych barwników, dodatków smakowych, konserwantów, które mogą uczulać! Jednak niektórym maluchom nie podoba się to, że jogurt naturalny jest biały. Możesz zabarwiać go sokiem albo dodać do niego pokrojone truskawki, maliny, gruszki lub jabłka. Jogurty i kefiry są łatwiej strawne niż słodkie mleko. Dodatkowo wywierają dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy (zawierają naturalne probiotyki ), regulują procesy przemiany materii, usprawniają mechanizm przyswajania wapnia i fosforu i są bogate w te pierwiastki. Zawierają także bardzo cenny potas oraz witaminy: A, D, B12 i kwas foliowy. Natomiast jogurt ma więcej wapnia niż kefir – w 100 g jest 214 mg wapnia, a w kefirze 120 mg. Od kiedy: po 10. miesiącu (podobnie jak kefir) Zobacz też: 7 mlecznych koktajli dla dziecka na cały tydzień 3. Do zup dodawaj serwatkę Powstaje, gdy sama przygotowujesz w domu twarożek. Wygląda niepozornie i zazwyczaj ją wylewamy, a to prawdziwy zastrzyk zdrowia dla organizmu! Serwatka zawiera wiele cennych składników, które znajdują się w mleku, przede wszystkim witamin...
Twarożek domowy
Możesz go zrobić w domu sama z mleka pasteryzowanego (nie UHT!). Mleko przegotuj, zakwaś je łyżką śmietany i zostaw na 24 godziny, by się zsiadło. Po ukwaszeniu usuń warstwę tłuszczu. Lekko ogrzej je w tzw. kąpieli wodnej (naczynie z mlekiem wstaw do większego z gorącą wodą). Ścięty sernik odcedź na sitku lub na podwójnej gazie. Serek będzie miękki i delikatny.
Od kiedy: od 11-12. miesiąca życia
Twarogowy biały
Produkuje się go z tłustego mleka, ale ma niedużą zawartość tłuszczu. Choć zawiera sporo białka, jest w nim mało wapnia, bo większość pozostaje w serwatce, którą się odciska. Można go podawać jako samodzielne danie ze szczypiorkiem, w deserach, na kanapkach.
Od kiedy: od 11-12. miesiąca życia
Serek homogenizowany
Bardzo delikatny. Dla dziecka należy wybierać serek naturalny, bez żadnych dodatków - słodkie serki homogenizowane zawierają wyjątkowo dużo cukru. Można go podawać z przetartymi owocami, jako dodatek do sosu lub samodzielne danie.
od kiedy: od 11-12. miesiąca
Ricotta
To włoski serek, produkowany z serwatki, zawiera mało tłuszczu, jest lekki, miękki, nie jest dosalany. Można go podawać do pieczywa, sosów, zapiekanek, deserów, dań z warzyw.
Od kiedy: po 1. roku życia
Mozzarella
Biały ser z krowiego mleka, zawiera bardzo mało tłuszczu, ma delikatny smak, jest błyszczący i gładki. Jest podstawą włoskiej sałatki Caprese (razem z pomidorami i bazylią), świetnie nadaje się do pizzy.
Od kiedy: po 1. roku życia
Ser żółty
Dla najmłodszych dzieci lepsze są sery łagodne, typu gouda, edam czy morski. Dobry żółty ser powinien mieć dziurki regularne, a nie poszarpane. Świetny do kanapek, zapiekanek, tostów, jako dodatek do zup.
Od kiedy: po 2. roku życia
Feta
Polski ser tego typu produkuje się z mleka krowiego, ale oryginalna feta wytwarzana jest z mleka owczego lub koziego, albo mieszanki obu rodzajów tego mleka. Nie jest bardzo tłusty, ale bywa dość słony. Można go dodawać do sałatek, podawać do pieczywa.
Od kiedy: po 2. roku życia
Mascarpone
Wytwarzany jest z mleka krowiego, nie jest solony, ma konsystencję miękkiego masła, jest bardzo tłusty (80% tłuszczu w suchej masie)
Można go używać jako dodatek do ciast, deserów (np. tiramisu), potraw z warzyw.
Od kiedy: po 2. roku życia
Typu camembert
To ser pleśniowy o charakterystycznym pieczarkowym zapachu. Jest bardziej tłusty od sera brie, który należy do tej samej rodziny serów co camembert. Można go podawać do kanapek i jako przekąskę.
Od kiedy: po 3. roku życia
Ser z niebieską pleśnią
Ma ostry smak i intensywny aromat, jego skórka jest jasnokremowa, a miąższ biały z zielonkawoniebieskimi żyłkami pleśni, wytwarzany jest z mleka krowiego lub owczego. Można go podawać do pieczywa, dodawać do sosów, zapiekanek.
Od kiedy: po 3. roku życia