Siara – najważniejszy pokarm dla noworodka
Siara często pojawia się już pod koniec ciąży – uciskając brodawkę możesz zauważyć gęste, żółtawe kropelki siary. Jest jej niewiele – w 1. dobie po porodzie powstaje maksymalnie 100 mililitrów, ale noworodkowi to całkowicie wystarcza.
Siara zawiera dużo białka, minerałów i witamin. Daje dziecku doskonałe przygotowanie na wejście w świat pełen chorobotwórczych drobnoustrojów. Ma też dobroczynny wpływ na zdrowie dziecka.
Siara wspomaga odporność noworodka
Pierwsze krople pokarmu, dzięki zawartym w nim czynnikom bakteriobójczym, działają jak naturalny antybiotyk. W siarze znajdują się przeciwciała wspomagające odporność. Zabezpieczają noworodka przed wirusami, bakteriami, pleśniami.Czytaj też: Uważaj na choroby noworodka!
Siara chroni noworodka przed alergią
Największym bogactwem siary, którego nie ma w żadnym modyfikowanym mleku, są immunoglobuliny typu A (IgA). Dlaczego są tak ważne? Przez błonę śluzową przewodu pokarmowego noworodka łatwo przenikają obce białka, powodujące alergię. Immunoglobuliny typu A uszczelniają przewód pokarmowy i zabezpieczają przed czynnikami mogącymi wywołać alergię. Organizm noworodka nie potrafi sam produkować IgA do szóstego tygodnia życia, dlatego dziecko karmione mlekiem modyfikowanym jest pozbawione tej naturalnej ochrony! Pamiętaj też, że w siarze tych przeciwciał jest kilka razy więcej niż w mleku późniejszym, tzw. dojrzałym!Sprawdź, jak jeszcze zapobiec alergii