Witaminy i składniki mineralne muszą być dostarczane maluszkowi razem z jedzeniem, bo jego organizm sam nie potrafi ich wytworzyć. Urozmaicona dieta, która zawiera owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, pokrywa zapotrzebowanie na nie w pełni. Pamiętaj też o tym, że naturalne witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż syntetyczne. A zatem – co powinno znaleźć się na talerzu bobasa?
A jak witamina A
Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju oka, a przede wszystkim siatkówki. Zapobiega kurzej ślepocie. Wpływa też na stan skóry i błon śluzowych, na odporność oraz wzrost.
Gdzie ją znaleźć? W maśle, jajach, marchewce, szpinaku, dyni, czerwonej papryce, kapuście oraz sałacie. Znajdziesz ją też w żółtych i zielonych owocach – morelach lub brzoskwiniach.
B jak białko
Jest niezbędne do budowy mięśni i kości maluszka. Wchodzi również w skład hormonów i krwi.
Gdzie je znaleźć? Najwięcej białka jest w chudym mięsie, mleku, jajkach, soi, rybach, fasoli, zielonym groszku i bobie.
B jak witaminy z grupy B
Różnią się swoją rolą, więc maluch potrzebuje ich wszystkich. Zwykle występują w tych samych pokarmach.
B1 Poprawia sprawność umysłową. Wpływa też na stan układu nerwowego, mięśni i serca.
B2 Zapobiega zajadom oraz chorobom oczu bobasa. A także przeciwdziała zawrotom głowy i skurczom mięśni. Wspomaga też leczenie stanów zapalnych skóry.
B6 Łagodzi stres i wzmacnia malucha. Do tego zapobiega również rozdrażnieniu i bezsenności, a także niektórym postaciom anemii oraz zmianom skórnym.
B12 Zapobiega anemii i uczuleniu. Ułatwia też koncentrację, wzmacnia pamięć maluszka, uspokaja i wzmaga apetyt. Jej niedobór powoduje osłabienie, sprawia, że skóra staje się żółtawa, a włosy cienkie.
Gdzie je znaleźć? Wszystkie witaminy z grupy B są w żółtku jajka, wątróbce, drożdżach i kiełkach pszenicy. Niektóre występują m.in. w ziemniakach, szpinaku i brokułach, mleku, płatkach owsianych, wieprzowinie i wołowinie, soi, kaszy jęczmiennej, ryżu, botwince oraz bananach.
C jak witamina C
Zapobiega przeziębieniom a poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego, ułatwia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu siniaków, krwawieniom z dziąseł. Do tego poprawia wchłanianie żelaza i chroni przed miażdżycą. Ponieważ organizm jej nie magazynuje, musi codziennie gościć na talerzu smyka.
Gdzie ją znaleźć?
W pomidorach, owocach cytrusowych, jabłkach w i truskawkach.
Dieta
04 sierpnia 2009
Dzięki nim skomplikowana maszyneria ludzkiego ciała może funkcjonować jak należy. Jedne wspierają układ odpornościowy, inne wpływają na system nerwowy, jeszcze inne na stan skóry czy paznokci.
Polecamy
Porady