Słodkie prezenty - zrób je razem z dzieckiem
Miło jest dostawać prezenty... a najmilej, gdy zostały wykonane przez małego „mikołaja”, specjalnie dla obdarowanego. W tym roku prezentów dla babci lub cioci nie kupujcie, tylko je zróbcie. Efekt murowany!
Twoje dziecko będzie zachwycone, gdy zaprosisz je do kuchni. W robieniu świątecznych pyszności może ci pomóc już roczny maluch – będzie np. lepić kulki ze zmielonych suszonych owoców (to też doskonałe ćwiczenie dla małych paluszków). Starszemu, kilkuletniemu dziecku, to ty pomożesz. Będzie dumne, że może zagniatać ciasto i wycinać z niego ciasteczka lub napełniać je dżemem albo budować choinkę z pierniczków. Maluch może wręczyć słodki prezent osobiście – św. Mikołaj nie musi brać w tym udziału. Ot, taka zabawa w wyręczanie tego najmilszego świętego. Pamiętajcie o pięknym opakowaniu, bo to nieodłączny czar upominku.
Składniki:
Redakcja poleca: Ozdoby choinkowe – bombki metodą decoupage
Składniki:
Zobacz też: Jak włączyć dziecko w przygotowania do świat.
Ciasto na pierniczki:
Lukier:
UWAGA! Dla najmłodszych zrób lukier bez białek – tylko z sokiem cytrynowym i wodą.
Lukier bez białek:
Składniki:
Czytaj też: 9 sposobów, by umilić dziecku oczekiwanie na święta.
Składniki:
Przygotuj: celofanowe woreczki, kilogram pomarańczy i cytryn, szyszki, laski cynamonu, kwiatki anyżku, wstążkę.
Jak to zrobić? Pomarańcze i cytryny pokrój w plasterki półcentymetrowej grubości. Ułóż je na wyłożonej folią aluminiową blasze i włóż do piekarnika. Susz w temperaturze nie wyższej niż 70ºC przez 4–5 godzin. Co jakiś czas trzeba je odwracać na drugą stronę, by dobrze się wysuszyły. Następnego dnia do celofanowej torebki włóż razem z dzieckiem po kilka plasterków cytryn, pomarańczy, szyszek, kawałków cynamonu i kwiatków anyżku. Woreczki zawiąż kolorową wstążką.
Przepisy na słodkie prezenty pochodzą z:
1. Książki „Dzieci szykują święta” Beaty Lipov.
2. Książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Macieja Szaciłły, Moniki Mrozowskiej-Szaciłły i Karoliny Szaciłły.
3. Stron: www.kwestia smaku.pl, www.cosniecos.blox.pl, www.pyszny.blox.pl, www.ajurweda.wordpress.com.
Czekoladowe pralinki
W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, do masy możesz dodać chili, kawę lub inne dodatki. Zależnie od upodobań tego, kto ma zostać obdarowany.Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
Sprawdź, jak zrobić bombkę za pomocą metody decoupage.
Trójkąty owsiane
Pyszne, proste i zdrowe. Dodatek bakalii nadaje im świąteczny charakter.Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki różnych orzechów (laskowych, nerkowców, migdałów)
- 3 łyżki siemienia lnianego
Zobacz też: Jak włączyć dziecko w przygotowania do świat.
Piernikowa choinka
Potrzebujesz ciasta na pierniczki, lukru oraz kolorowych drażetek. Ciasto i lukier przygotuj sama, ale już wycinanie ciasteczek i sklejanie ich w choinkę to zadanie dla twojej pociechy. Gotowi? Do dzieła!Ciasto na pierniczki:
- 1/2 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki miodu
- szklanka cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- jajko
- łyżeczka sody, szczypta soli
- opakowanie przyprawy do pierników
Lukier:
- białko
- sól
- łyżka cukru waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
UWAGA! Dla najmłodszych zrób lukier bez białek – tylko z sokiem cytrynowym i wodą.
Lukier bez białek:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
Marmolada z jabłek z cynamonem
Konieczny będzie ozdobny słoiczek i nalepka – może być zrobiona przez dziecko. Zakrętkę możecie okryć kawałkiem materiału i przewiązać wstążeczką.Składniki:
- 2 kg jabłek
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 goździki
- 10 cm kory cynamonu
- cytryna
Czytaj też: 9 sposobów, by umilić dziecku oczekiwanie na święta.
Bakaliowe kulki
Zdrowe słodkości bez cukru. Dwulatek może ci pomóc przy ich robieniu – wystarczy, że pokażesz mu, jak lepić kulki.Składniki:
- po 12 suszonych moreli i daktyli
- 2 garście białych rodzynek
- 80–90 g słonecznika
- garść pestek dyni
- sezam wg uznania
- łyżka wody różanej
Ciasteczka witrażyki
Wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pracochłonne, ale efekt murowany! Dziecko może lepić ciastka i nakładać dżem. Składniki:- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- malutkie jajko lub 1/2 dużego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- po 1 łyżce 3 różnych dżemów: wiśniowego, porzeczkowego, figowego lub malinowego, truskawkowego, brzoskwiniowego.
Pachnące potpourri
Dekoracyjny i efektowny podarunek. A jak pachnie!Przygotuj: celofanowe woreczki, kilogram pomarańczy i cytryn, szyszki, laski cynamonu, kwiatki anyżku, wstążkę.
Jak to zrobić? Pomarańcze i cytryny pokrój w plasterki półcentymetrowej grubości. Ułóż je na wyłożonej folią aluminiową blasze i włóż do piekarnika. Susz w temperaturze nie wyższej niż 70ºC przez 4–5 godzin. Co jakiś czas trzeba je odwracać na drugą stronę, by dobrze się wysuszyły. Następnego dnia do celofanowej torebki włóż razem z dzieckiem po kilka plasterków cytryn, pomarańczy, szyszek, kawałków cynamonu i kwiatków anyżku. Woreczki zawiąż kolorową wstążką.
Przepisy na słodkie prezenty pochodzą z:
1. Książki „Dzieci szykują święta” Beaty Lipov.
2. Książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Macieja Szaciłły, Moniki Mrozowskiej-Szaciłły i Karoliny Szaciłły.
3. Stron: www.kwestia smaku.pl, www.cosniecos.blox.pl, www.pyszny.blox.pl, www.ajurweda.wordpress.com.