słodycze w ciąży
fot. Adobe Stock

Słodycze w ciąży –​ jak sobie radzić z ochotą na słodkie?

Skąd się bierze ochota na słodkie w ciąży? Co robić, kiedy jest tak silna, że nie sposób o niej zapomnieć. Wyjaśniamy, do czego może prowadzić zwiększony apetyt na słodycze i jak sobie z nim radzić bez szkody dla zdrowia.
Małgorzata Wódz
słodycze w ciąży
fot. Adobe Stock
Jedzenie słodyczy w ciąży nie jest korzystne dla zdrowia. Niby to wiemy, a jednak bardzo często ciężarnym tak trudno powstrzymać się przed zjedzeniem czekoladki, ciasteczka, batonika czy innej słodkiej przegryzki. Ochota na słodkie wymieniana jest jako jedna z powszechniejszych ciążowych zachcianek. Skąd się bierze i jak sobie z nią radzić? 

Apetyt na słodycze w ciąży – przyczyny

Apetyt na cukier w ciąży może być skutkiem burzy hormonalnej, jakiej doświadcza organizm przyszłej mamy, ale również efektem wzrostu zapotrzebowania na energię, zwraca uwagę Karolina Madej, specjalistka ds. żywienia i dietetyki z firmy Maczfit. – Pamiętajmy, że podstawą zdrowego odżywiania jest pełnowartościowy posiłek, bogaty w błonnik pokarmowy (czyli warzywa i produkty zbożowe) oraz białko, ponieważ to zwiększa uczucie sytości i zmniejsza chęć sięgania po byle jakie przekąski. 

Jak sobie radzić z ochotą na słodkie?

Gdy występuje bardzo duża ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, możemy po prostu zastąpić niezdrowe słodycze ich zdrowymi odpowiednikami – wyjaśnia Karolina Madej. Zdaniem ekspertki w takiej sytuacji warto sięgnąć po owoc, czy przyrządzić pożywny koktajl warzywno-owocowy zamiast kupować batonik. W ten sposób zamiast pustych kalorii, dostarczamy organizmowi witamin i składników mineralnych. Warto też dodawać owoce np. do sałatki.

Zdaniem Karoliny Madej uwagę od słodkości może również nieco odwrócić nieduża dawka ruchu w postaci spaceru, który zwiększy też wydzielanie endorfin oraz dobra książka. Dietetyczka podkreśla, że uczucie głodu często jest mylone z pragnieniem, dlatego zawsze należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Słodycze w ciąży – najważniejsze zasady

Jedzenie słodyczy w ciąży najlepiej ograniczyć do minimum. Dietetycy są zdania, że jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby ich całkowite unikanie i zastąpienie zdrowymi przekąskami, bo cukier – jak wiadomo – szkodzi zdrowiu. Jedzenie ciast, cukierków, batoników, czekoladek i picie słodkich napojów (zawierają mnóstwo cukru!), nie tylko skutkuje wzrostem masy ciała, ale może też prowadzić do cukrzycy ciążowej, wysokiego poziomu cholesterolu czy próchnicy. Przyszłej mamie, która często sięga po słodkie produkty, może także brakować energii (organizm czerpie ją przede wszystkim z pełnowartościowego jedzenia, z produktów, które zawierają białko, z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).
Objadanie się słodyczami w ciąży może doprowadzić do gorszego rozwoju dziecka. Przy złej diecie płód otrzymuje mniej substancji odżywczych, które są mu potrzebnych do prawidłowego wzrastania. 

Jeśli nie możesz powstrzymać się przed jedzeniem słodyczy w ciąży:

  • zamiast gotowego batonika ze sklepu, wybierz upieczone w domu ciasto lub ciastka (najlepiej bez proszku do pieczenia, z pełnoziarnistą mąką i mniejszą ilością cukru niż w przepisie), zjedz małą porcję!
  • zamiast białego cukru użyj do słodzenia miód lub ksylitol,
  • pamiętaj, że świetną alternatywą dla słodyczy są suszone owoce, np. daktyle, morele, figi (kupuj ekologiczne, które nie zawierają siarki).
  • zimą, gdy brakuje świeżych owoców, sięgaj po mrożone. Przechowywane w ten sposób zachowują dużo cennych składników i mogą być podstawą pysznych, zdrowych deserów dla ciężarnej.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Dieta w ciąży - wideo
Ekspert wyjaśnia, jakie produkty mogą w ciąży zaszkodzić, a w które warto wzbogacić swoją dietę.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy