- burak
- 100 g sezamu, np. Bakalland
- 100 g słonecznika łuskanego, np. Bakalland
- puszka cieciorki
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- Buraka obierz ze skóry, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę do momentu, aż będzie miękki.
- Sezam upraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesyp do młynka do kawy i zmiksuj do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini.
- Pastę przełóż do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Blenduj do uzyskania gładkiej pasty, a następnie przełóż ją do pojemniczka, posyp pestkami słonecznika oraz sezamem.
- Podawaj ze świeżym chlebem.
Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe nie tylko dla dzieci