Słonecznikowy hummus z buraka

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

hummus z buraka
fot. mat. pras. Bakalland

Składniki

  • burak
  • 100 g sezamu, np. Bakalland
  • 100 g słonecznika łuskanego, np. Bakalland 
  • puszka cieciorki
  • oliwa z oliwek 
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraka obierz ze skóry, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę do momentu, aż będzie miękki.
  2. Sezam upraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesyp do młynka do kawy i zmiksuj do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini.
  3. Pastę przełóż do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Blenduj do uzyskania gładkiej pasty, a następnie przełóż ją do pojemniczka, posyp pestkami słonecznika oraz sezamem.
  5. Podawaj ze świeżym chlebem.
Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe nie tylko dla dzieci

źródło: mat. pras Bakalland

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy