indyk KDR
fot. materiały prasowe

Smakowity filet z indyka na obiad – sprawdź, jak go przyrządzić

Mięso z indyka daje duże możliwości przygotowywania różnorodnych potraw. Jego ogromną zaletą jest uniwersalność, dzięki której dopasowuje się do aromatu i smaku przypraw oraz innych dodatków. Dobrze komponuje się zarówno z pikantnymi i wyrazistym składnikami, jak i słodkimi owocami.
indyk KDR
fot. materiały prasowe

Dlaczego warto jeść mięso indycze?

Lista korzyści wynikających ze spożywania indyka jest bardzo długa. Mięso to zawiera bowiem szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Indyk jest źródłem potasu, cynku, fosforu oraz witamin: B3, B6, B12 oraz D. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Fosfor z kolei pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Witaminy B6 i B12 przyczyniają się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zwłaszcza ta ostatnia funkcja jest niezwykle istotna i powinniśmy o niej pamiętać na co dzień – w końcu odporność organizmu należy budować cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Jednak to nie koniec zalet indyka.
Jego filet i udo (bez skóry) cechuje niska zawartość tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso to cechuje również wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i kostnej podkreśla dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości.
W dodatku mięso z indyka stanowi odpowiednią propozycję na rodzinny obiad. Potrawy z jego wykorzystaniem są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz z pewnością poradzi sobie ze zrobieniem obiadu z indykiem w roli głównej. Jak przyrządzić soczysty filet z indyka z bogactwem aromatycznych przypraw? Poniżej sprawdzone przepisy.
Redakcja poleca: SIDS, czyli zespół nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt: jak zapobiegać?
SIDS to zespół nagłej śmierci łóżeczkowej, który dotyka niemowląt. Dzieci są pozornie zdrowe, ale pewnego dnia nie budzą się już ze snu. Jednak rodzice nie są bez szans! Można zmniejszyć ryzyko SIDS i skutecznie zapobiegać nagłej śmierci łóżeczkowej niemowląt. Sprawdź, co to za choroba, i które dzieci są szczególnie zagrożone SIDS.

Filet z indyka bez skóry duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Właściwości mięsa z indyka zdecydowanie idą w parze z jego smakiem. Mięso to można poddawać różnym metodom obróbki termicznej, na przykład duszeniu na patelni. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania duszonych filetów z indyka bez skóry w sosie pieczarkowo-śmietanowym? Oto sprawdzony przepis na 4 porcje:
- 1 kg fileta z piersi indyka bez skóry
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 0,4 l zimnej wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki + odrobina wody do zagęszczenia
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i osuszamy filet z indyka na papierowym ręczniku. Następnie mięso kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i pozostawiamy na około 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę, pieczarki i smażymy 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojony filet z indyka i smażymy jeszcze przez 5 minut. Całość zalewamy wodą, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
W tym czasie śmietanę wlewamy do miski wraz z kilkoma łyżkami sosu z patelni i dokładnie mieszamy. Dzięki temu śmietana nie zważy się po dodaniu do potrawy. Następnie wlewamy ją do dania i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość garnka mieszamy i zagotowujemy. W osobnym naczyniu rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, by zagęścić powstały sos. Gotowe! Taki filet z indyka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Pieczone filety z indyka z warzywami

A teraz czas na szybkie i proste w przygotowaniu danie z piekarnika! Indyk pierwszorzędnie komponuje się z kalafiorem, brokułem, marchewką oraz batatem. Nie może tutaj oczywiście zabraknąć aromatycznych przypraw. Do przygotowania 2 porcji tego dania będziemy potrzebować następujących składników:
- 500 g fileta z indyka bez skóry
- przypraw: soli, pieprzu oraz po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki i oregano
- 1 paczki mrożonych warzyw (z marchewką, kalafiorem i brokułem)
- 1/2 papryczki chili
- 1 batat lub ziemniaki (ok. 300 g)
- gałązki rozmarynu
- 1 łyżki masła
- 2 łyżek oliwy
- posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki
W pierwszej kolejności kroimy indyka na mniejsze porcje i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso smarujemy oliwą i przyprawiamy. Jeżeli mamy więcej czasu, warto odstawić filet na kilka godzin, by zyskał głębię aromatu. W tym czasie warzywa wykładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą. Gdy się rozmrożą, odsączamy, mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy i posypujemy solą, pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką bez pestek.
Następnie batat kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, posypujemy solą, pieprzem, posiekanymi listkami rozmarynu i oblewamy 1/2 łyżki oliwy. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 minut. Po tym czasie układamy na batatach warzywa oraz filety z indyka. Można na nie rozłożyć wiórki z masła, by mięso było jeszcze bardziej soczyste. Całość pieczemy przez około 20 minut, a po wyjęciu posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki. To wszystko! Danie może być podawane z ryżem lub kaszą.


Artykuł powstał w ramach kampanii „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy