sok z buraka w ciąży
fot. Adobe Stock

Sok z buraka w ciąży –  ile pić, na co jest wskazany

Sok z buraka w ciąży może pomóc w zapobieganiu anemii, dodawać energii i wzmacniać odporność. Dobry jest sok świeżo wyciskany, który dla poprawy smaku można przyprawić lub wypić z dodatkiem innych soków. A jeszcze lepszy jest sok z kiszonych buraków.
Ewa Janczak-Cwil
sok z buraka w ciąży
fot. Adobe Stock
Sok z surowego lub kiszonego buraka może stanowić cenny składnik diety kobiet w ciąży. Zawiera między innymi kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Choć sok z buraka nie przeniknie do płodu, to organizm matki przekaże dziecku wszystkie cenne składniki zawarte w soku.

Sok z buraka w ciąży – zalety

Najwięcej wartości odżywczych i witamin zawiera świeży, niegotowany sok z buraków. Zatem barszcz i świeżo wyciskany sok z buraków to nie to samo.

Surowy sok z buraka zawiera witaminy: B, C, A i E, mikroelementy: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. Jest przy tym niskokaloryczny, bo ma zaledwie 34 kcal w 100 g.

Skład soku z buraka sprawia, że przypisuje się mu następujące działania prozdrowotne dla kobiet w ciąży:
  • wzmacnianie odporności,
  • zapobieganie lub wspomaganie leczenia anemii,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • łagodzenie zaparć i zgagi,
  • wspomaganie tworzenia kolagenu, co wzmacnia rozciągającą się skórę,
  • wspomaganie leczenia infekcji,
  • łagodzenie kaszlu i chrypki.

Sok z buraka może być stosowany w okresie ciąży nie tylko w profilaktyce chorób, ale również do wspomagania leczenia infekcji. To ważne ze względu na większe ryzyko pojawienia się anemii w ciąży, a w przypadku wystąpienia infekcji – ograniczoną możliwość stosowania leków. W powrocie do zdrowia może pomóc ciężarnym właśnie sok z buraka.

Ile pić soku z buraka w ciąży?

Nie istnieją żadne wytyczne, które mówiłyby o tym, jaką ilość soku z buraka surowego czy kiszonego może lub powinna pić kobieta w ciąży. Jedno jest pewne: żeby sok z buraków działał korzystnie, powinien być spożywany regularnie, najlepiej codziennie. Szklanka soku każdego dnia z pewnością nie zaszkodzi ciężarnej, a być może sprawi, że uniknie ona anemii i zaparć albo szybciej wyzdrowieje z infekcji.

Przeciwwskazaniem do picia soku z buraka w ciąży są:
  • choroby reumatyczne,
  • kamica nerkowa,
  • dna moczanowa,
  • niskie ciśnienie krwi.

Buraki na anemię w ciąży

Buraki są uznawane za dobre źródło żelaza. Choć żelazo pochodzenia roślinnego (niehemowe) przyswaja się trudniej (wchłanialność 5-10 proc.) niż żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe, wchłanialność 25-50 proc.), to burak zawiera składnik, który to wchłanianie poprawia. Chodzi o witaminę C, która znajduje się w soku z buraków. Aby dodatkowo wzmocnić wchłanianie żelaza, ciężarna może wzbogacić sok z buraka o natkę pietruszki i dodatek soku z pomarańczy.

Sok z buraków kiszonych w ciąży

Sok z kiszonych buraków jest nieco inny niż sok świeży. Ma przede wszystkim smak, który bardziej przypadnie do gustu wielu osobom, a do tego zawiera mniej cukrów prostych, jest więc zdecydowanie lepszy do profilaktyki cukrzycy i dla cukrzyków. Proces kiszenia nie niszczy witamin ani mikroelementów, za to sprawia, że sok z kiszonych buraków ma właściwości probiotyczne. Z tych powodów może okazać się, że dla kobiet w ciąży sok z buraków kiszonych będzie jeszcze lepszy niż świeżo wyciskany.

Podobnie jak w przypadku soku ze świeżych buraka, nie ma żadnych zaleceń dotyczących ilości soku z buraków kiszonych, jakie może czy powinna wypijać ciężarna. Są za to takie same przeciwwskazania – patrz wyżej.

Przepisy na sok z buraka dla kobiet w ciąży

Sok z buraka i pomarańczy 

To sprawdzony przepis na pyszny i zdrowy napój, który w ciąży będzie działał profilaktycznie.
Wyciśnij sok z 2-3 surowych buraków i jednej pomarańczy. Zmieszaj je. Dodaj 2-3 plasterki imbiru i dużą szczyptę świeżej natki pietruszki. Całość zmiksuj.

Pyszny koktajl buraczano-gruszkowy

Przygotuj:
  • pół szklanki soku z kiszonych buraków
  • jednego niedużego surowego buraka pokrojonego w kawałki
  • 2 gruszki pokrojone w cząstki
  • łyżeczkę miodu

Całość wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę

Sok z buraka, marchwi i jabłek

Wyciśnij sok z 4 buraków, 2 marchewek i jabłka. Dodaj 2 -3 plastry imbiru i garstkę posiekanej kolendry. Całość zmiksuj.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy