- 1 kg czarnych porzeczek
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki wody
- Porzeczki umyj, oddziel owoce od szypułek i wrzuć do garnka.
- Dolej wodę i zagotuj.
- Gdy porzeczki zaczną puszczać sok, wsyp cukier.
- Gotuj 15-10 minut.
- Zdejmij z ognia i przetrzyj porzeczki przez gęste plastikowe sitko (możesz je też przecisnąć przez podwójnie złożoną gazę).
- Przelej sok do butelki i natychmiast zakręć.
Uwaga! Jeśli chcesz przechowywać sok z czarnej porzeczki dłużej, czyli robisz go jako przetwór na zimę, trzeba go spasteryzować. Jeśli zamierzasz zużyć go na bieżąco, przechowuj go w lodówce. Sok z czarnej porzeczki będzie też dobry na przeziębienie w ciąży.
Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców