Sok z granatu w ciąży
fot. AdobeStock

Szklaneczka takiego soku ochroni mózg twojego dziecka

Bogactwo witamin i niezwykłe właściwości granatu to coś, na co powinna zwrócić uwagę każda ciężarna.
Dominika Bielas
Sok z granatu w ciąży
fot. AdobeStock
Mózgi noworodków ze zdiagnozowanym wewnątrzmacicznym zahamowaniem wzrostu płodu rozwijają się lepiej, jeśli ich matki podczas ciąży spożywają sok z granatu – wynika ze wstępnych badań przeprowadzonych przez naukowców z Brigham and Women's Hospital. I choć badania dotyczą konkretnego problemu, to jest to ważna informacja dla każdej pani, która spodziewa się dziecka.

Szklaneczka soku

Naukowcy postanowili sprawdzić, jak suplementacja diety kobiet ciężarnych sokiem z granatu może wpłynąć na mózgi maluszków w przypadku wystąpienia  wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu  (IUGR). Skąd ten pomysł? Wszytko dzięki właściwościom przeciwutleniającym polifenoli zawartych w granatach. Badania dowodzą, że przeciwdziałają one występowaniu wielu chorób kojarzonych z uszkodzeniami oksydacyjnymi, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Udowodniono również, że sok z granatu chroni mózg i układ nerwowy przed działaniem wolnych rodników. A teraz okazuje się także, że może nieść wiele korzyści dla nienarodzonego dziecka.

Naukowców z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA) przeprowadzili wstępne analizy. Badanie przeprowadzono na 77 kobietach, u których w 24-34 tygodniu ciąży zdiagnozowano IUGR. Paniom zalecono spożywanie każdego dnia 227 gramów soku grantu lub placebo. Po narodzinach dzieci stwierdzono, że ich wzrost i masa ciała były takie same, bez względu na to, co przyjmowały matki. Jednakże te dzieci, które w życiu płodowym były wystawiane na działanie polifenoli, miały lepiej rozwinięte niektóre regiony istoty białej (skupisko wypustek nerwowych) i lepiej skomunikowany mózg. To bardzo obiecujące wyniki badań.
Redakcja poleca: Sposoby na pozbycie się zgagi w ciąży [WIDEO]
Zgaga w ciąży jest szczególnie uciążliwa. Zobacz nasz poradnikowy film, w którym podpowiadamy jak się jej pozbyć, a przede wszystkim, co jeść, aby nam nie dokuczała.

Czym jest IUGR?

W Polsce nieczęsto słyszy się diagnozę wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu (IUGR z ang. Intrauterine Growth Restriction). Szacuje się, że zaburzenie to dotyczy 3-10 proc. wszystkich ciąż. Jest to sytuacja, w której dochodzi do nieprawidłowego wzrastania płodu w łonie matki. Maluszek taki w konsekwencji jest mniejszy w stosunku do spodziewanego wieku ciążowego. Ponieważ łożysko nie dostarcza tlenu i składników odżywczych w wystarczających ilościach maluch nie tylko nie rośnie prawidłowo, ale i jego i mózg nie jest tak rozwinięty, jak powinien. Dodatkowo dzieci ze zdiagnozowanym IUGR są w większym stopniu narażone na niedotlenienie okołoporodowe. 

Ustalenie przyczyny IUGR daje możliwość złagodzenia jej wpływu na rozwijający się płód, co za tym idzie jego prawidłowy rozwój. Niestety pomimo badań diagnostycznych nie zawsze udaje wykryć się powód wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu. Choć w większości przypadków dziecko dogania wzrostem swoich rówieśników w ciągu kilku miesięcy bądź najpóźniej kilku lat, to badacze wciąż szukają sposobów, by uchronić dziecko przed poważnymi skutkami IUGR.

Niezbędne są dalsze badania, ale z pewnością szklaneczka soku z granatu dziennie to dobry pomysł. Owoc ten ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy korzystać na co dzień. Dzięki dużej ilości witamin: C, E i B5, węglowodanów, magnezu, fosforu i potasu oraz flawonoidów i garbników, możemy cieszyć się sprawnym umysłem przez dług czas.

Źródło: www.sciencedaily.com  

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj