Smak słony jest jednym z czterech podstawowych, jakie rozpoznajemy. Sól jest znana i stosowana od lat nie tylko jako przyprawa, ale też świetny konserwant. Poza tym zatrzymuje w organizmie elektrolity, które tracimy przy intensywnym wysiłku fizycznym czy biegunce. Jest więc zdrowa czy nie?
Ile soli to zdrowy limit?
Jakie produkty zawierają najwięcej soli?
Skutki nadużywania soli
Cellulit, obrzęki, zatrzymanie wody, uczucie opuchlizny, podkrążone oczy - takie skutki na nasz wygląd ma przesadzanie z solą. Oczywiście wygląd to jedno, a zdrowie to drugie. Upodobanie do słonych smaków skutkuje nadciśnieniem, może również pojawić się chroniczne zmęczenie. Zbyt dużo sodu może też powodować bóle brzucha, wymioty czy biegunkę, jednak przede wszystkim obciąża układ krążenia - powodując niewydolność serca oraz zwiększając ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Czy sól tuczy?
Często można spotkać się z twierdzeniem, że sól tuczy. Sama sól faktycznie powoduje wzrost wagi - nie przez przyrost tkanki tłuszczowej, a zatrzymanie wody w komórkach i obrzęki. Z reguły największym źródłem soli są produkty niezdrowe i tuczące (fast foody, słodycze, przekąski), stąd powiązanie soli i tycia. Co więcej, do soli można się przyzwyczaić. Wiele osób nadużywających jej w swojej diecie nie czuje smaku potraw i dosala wszystko, co sprawia, że każda potrawa smakuje podobnie.