GRY
 
 

Sorbet porzeczkowy – dla alergików

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 245 min.

Poziom trudności łatwy

porzeczki, wielkość dziecka, rozwój płodu, waga płodu, wielkość płodu, waga dziecka, rozwój ciąży
fot. Panthermedia

Składniki

– 45 dag czarnych porzeczek,
– 3 łyżki cukru,
– 2 łyżki wody.

Przygotowanie

Porzeczki i cukier włóż do rondelka, dolej wody i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Lody należy mrozić w temperaturze co najmniej -18 stopni C. Podczas zamrażania masę należy kilkakrotnie wymieszać, co zapobiega tworzeniu się grubych kryształków lodu.
Przygotowane na tłustym mleku lub śmietanie są dosyć kaloryczne. Trzy kulki to 220 kcal, dlatego dzieciom z tendencją do otyłości lepiej podawać zamrożone soki owocowe lub musy. Dla małych dzieci możesz zamrozić w małych pojemniczkach sok typu bobofrut, jogurt lub serek. Nie zapomnij o włożeniu patyczka.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

Ocena (0 oceny)

0.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj