maluch, jedzenie

16 sprawdzonych sposobów, jak wychować smakosza

Nie zaciska ust na widok łyżki ani nie trzęsie się na zapowiedź kolejnej porcji kaszki. Po prostu je w sam raz. Możesz tak wychować swoje dziecko, choć nie zawsze jest to łatwe zadanie. Zobacz, 16 rad, jak możesz to osiągnąć.
maluch, jedzenie
Chcesz, aby twoje dziecko jadło z apetytem, nie gardziło tym, co zdrowe, nie domagało się fast foodu i słodyczy i ze smakiem sięgało po warzywa i owoce? To naprawdę jest możliwe.
Wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka zaprocentuje na resztę jego życia. Wprowadź je w waszym domu jak najwcześniej. Jeśli nie zrobiłaś tego, planując ciążę, lub w czasie, gdy spodziewałaś się dziecka – masz jeszcze szansę. Aby maluch chętnie się do nich stosował, muszą stać się normą dla wszystkich domowników. W małym dziecku jak w lusterku odbijają się wszystkie przyzwyczajenia rodziny. Utrwalenie zmian wymaga czasu. Kiedy zaczniesz je wprowadzać, nie poddawaj się. Kiedyś wreszcie się przyjmą.

1. Dostarczaj dziecku różnorodnych wrażeń smakowych

Maluchy mają dużo więcej kubków smakowych niż dorośli. Oswoisz w ten sposób dziecko z różnymi smakami i trafisz na jego ulubione.
Redakcja poleca: Fałszywy niejadek: kto to taki? – film
Moje dziecko nic nie je! – takie zdanie brzmi dramatycznie, ale czy jest prawdziwe? Zdaniem dr Agnieszki Jarosz prawdziwy niejadek to rzadka rzecz w przyrodzie. Wielu małych niejadków bardzo lubi jeść i co więcej: je całkiem sporo. Tylko, że nie to, co trzeba.

2. Jeśli karmisz piersią, urozmaicaj swoją dietę

Udowodniono, że dzieci karmione piersią zdecydowanie chętniej próbują nieznanych pokarmów. Dzięki smakom i zapachom, które przenikają do mleka matki, szybciej niż maluchy karmione butelką oswajają się z różnymi smakami, a potem łatwiej je akceptują.

3. Podawaj posiłki o stałych porach

Postaraj się, aby dziecko jadło o ściśle określonych godzinach, po pewnym czasie jego organizm „zaprogramuje się” na przyjmowanie posiłków zawsze o tych samych porach.

4. Sadzaj do stołu wypoczęte dziecko

Maluch nie powinien odbywać dalekich, męczących spacerów bezpośrednio przed posiłkiem. Po spacerze lub intensywnej zabawie zarezerwuj kilkanaście minut na odpoczynek, a dopiero potem podaj obiad.

5. Nie każ długo czekać na jedzenie

Zorganizuj wszystko tak, by od razu, gdy dziecko usiądzie przy stole, mogło jeść. Maluchy nie lubią czekać, a zdenerwowanie lub zniecierpliwienie nie sprzyja dobremu apetytowi.

6. Postaraj się, by przynajmniej jeden posiłek cała rodzina jadła razem

W gronie najbliższych, ale też w towarzystwie innych dzieci, wszystko lepiej smakuje niż w samotności.

7. Nie porównuj malucha do jego chętniej jedzących kolegów

Dobrze, by w sferze jedzenia (i nie tylko) nie poczuł się gorszy od innych. Apetyt jest sprawą indywidualną – każde dziecko ma inny.

8. Pozwól dziecku jeść we własnym tempie i spokojnie delektować się tym, co podałaś

Nie poganiaj go. Robienie wyścigów, kto zje najwięcej i szybciej, nie sprzyja stworzeniu miłej atmosfery, wręcz odwrotnie.

9. Pochwal za zjedzony posiłek

Pamiętaj, że brak apetytu nie zależy od dziecka, nie jest również przewinieniem, za które trzeba się na nie gniewać.

Zobacz też: Jak mądrze chwalić dziecko?

10. Doceń znaczenie estetyki

Postaraj się nie tylko ładnie nakrywać do stołu, ale też zabawnie. Możesz domalować ketchupem buzię na kanapce, ułożyć piłkę z rzodkiewek albo wymyślać śmieszne nazwy potraw.

11. Zaproś dziecko do wspólnego gotowania

Pokaż mu, jak się gotuje zupę, pozwól ozdabiać kanapki, naucz mieszać sos do sałaty, rozbić jajko (dziecko zyska dodatkową motywację, by zjeść to, co samo przygotowywało). Zaangażuj malucha również w nakrywanie do stołu.

12. Nie zapominaj o drugim śniadaniu

To ważny posiłek dla dwu- i trzlatków. To ono, a nie przypadkowe przekąski (ciastka, batoniki), powinno łagodzić uczucie głodu przed obiadem. Ale nie powinno być zbyt sycące.

13. Zrezygnuj z ciężkich, zabielanych zup i zawiesistych sosów

A jeśli twoje dziecko przepada za hamburgerami lub frytkami, zrób je sama, będą zdrowsze.

14. Dbaj, by kolacja była lekka, tak jak drugie śniadanie

Podawaj ją o takiej porze, by dziecko tuż po jej zjedzeniu nie kładło się do łóżka.

Zobacz też: Przepisy na ciepłe kolacje dla dziecka

15. Codziennie podawaj świeże warzywa i owoce

Zawierają witaminy, które wspomagają rozwój organizmu, zapobiegają wadom wzroku, krzywicy, uodparniają przed infekcjami. Nie przemycaj ich w daniach, ale naucz dziecko jeść je świadomie.

16. Odpowiednio przygotowuj warzywa

Dzieci, które grymaszą przy jedzeniu warzyw, są bardziej wrażliwe na smak gorzki. Mogą im nie odpowiadać nie tylko brokuły i oliwki, ale nawet marchewka czy papryka. Ale nie oznacza to, że będą ich unikać do końca życia.
  • Niejadkowi podawaj gotowane warzywa. Gotowanie powoduje, że stają się mniej gorzkie.
  • Jarzyny wkładaj do wrzątku i gotuj krótko. Postaraj się też, by były jak najmniej rozdrobnione i nieobrane ze skórki. Nie przedłużaj czasu ich gotowania, bo wysoka temperatura niszczy witaminy.
  • Zastąp warzywa owocami, jeśli dziecko nie nie lubi tych pierwszych. Podawaj mu także soki warzywne.

Ile kalorii potrzebuje dziennie dziecko?

U niemowląt liczbę kalorii określa się na kilogram masy ciała. Maluch do trzech miesięcy potrzebuje od 110 do 120 kalorii pomnożonych przez ilość kilogramów, od 4 do 6 miesięcy – od 100 do 110 kalorii, od 7 do 9 miesięcy – od 90 do 100 kalorii, od 10 do 12 miesięcy – od 80 do 90 kalorii. Natomiast dzieci od roku do trzech lat potrzebują 1300 kalorii dziennie.

Ile białka, tłuszczu i węglowodanów powinno znaleźć się we wzorcowym jadłospisie małych dzieci?

  • Białka muszą pokrywać 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Są niezbędne dla wzrostu i stanowią budulec kości, mięśni, skóry i tkanek. Zawierają je: jajka, mięso, ryby oraz mleko i jego przetwory, a z roślin – soja i ryż.
  • Tłuszcze nie mogą pokrywać więcej niż 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Odpowiadają one za odporność organizmu, produkcję i funkcjonowanie hormonów, ułatwiają wchłanianie witamin A, D, E i K. Zawierają je: oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona. Dzieciom należy podawać chude mięso, drób bez skóry, żółtka z jaj.
  • Węglowodany – nie więcej niż 50–55 proc. dziennej porcji kalorii. Zawierają je: pieczywo, płatki owsiane, pszenne, makaron, owoce.
Zobacz też: Jak zachować witaminy gotując dla dziecka?

Konsultacja: dr n. med. Alicja Karney, pediatra, kieruje Oddziałem Pediatrycznym Hospitalizacji Jednego Dnia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy