Jak przechowywać żywność?
fot. AdobeStock

Zostały ci resztki z obiadu? Uważaj, bo możesz zatruć swoją rodzinę!

Pyszne jedzenie może stać się siedliskiem bakterii niebezpiecznych dla zdrowia twojego i twoich bliskich.
Dominika Bielas
Jak przechowywać żywność?
fot. AdobeStock
Polacy wyrzucają nawet 9 mln ton jedzenia rocznie, a nasz kraj jest w niechlubnej czołówce państw Unii Europejskiej, w których marnuje się najwięcej żywności. Jednak schowanie jedzenia do lodówki to za mało. Nieodpowiednie przechowywanie żywności może dać efekt wręcz odwrotny, a resztki pysznego obiadu mogą szybko stać się siedliskiem bakterii niebezpiecznych dla zdrowia twojego i twoich bliskich.

Nie widać gołym okiem

Warto wiedzieć, że jedzenie nie musi być zgniłe, spleśniałe lub brzydko pachnieć, by zawierać patogeny wywołujące choroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 200 chorób przenoszonych jest właśnie przez żywność. Najczęstszymi winowajcami są takie bakterie takie jak E. coli, salmonella i campylobacter czy wirusy takie jak norowirus.

Jak właściwie przechowywać jedzenie?

Produkty wysokobiałkowe i wilgotne, takie jak mięso to coś, co bakterie lubią najbardziej, ale zadowolą się także warzywami o wysokiej zawartości białka. Dlatego niezwykle ważna jest temperatura, w jakiej przechowujemy żywność, by temu zapobiec.
  • Nie wkładaj zbyt dużo jedzenia do lodówki. Może to zaburzyć cyrkulację powietrza, a co za tym idzie podnieść temperaturę w chłodziarce.
  • Nie wkładaj ciepłych garnków do lodówki. Zabieg ten może podnieść temperaturę w całej lodówce. Co nie tylko może uszkodzić sprzęt, ale podwyższona temperatura czy wilgotność mogą sprzyjać ich namnażaniu bakterii.
  • Używaj pojemników na żywność. Najbezpieczniej będzie zostawić jedzenie na blacie do ostygnięcia na ok. 0,5-1h, a potem przełożyć do płaskiego pojemnika z pokrywką. Dzięki temu uzyskasz większą powierzchnie styku do chłodnej półki. Pamiętaj także, by zostawić szczelinę na wymianę tlenu i wilgoci. Jeśli zostanie ci np. pół puszki fasoli, lepiej także przełożyć ją do osobnego pojemnika.
  • Usuwaj wodę z lodówki. Jeśli myjesz owoce i warzywa i takie chowasz do lodówki, koniecznie je osusz. W wodzie bakterie mają optymalne warunki do namnażania. Także regularnie przecieraj półki i ścianki, na których może gromadzić się wilgoć.
  • Wszytko na swoim miejscu. W lodówce temperatura oscyluje od 2 do 10 stopni Celsjusza. Na różnych poziomach lodówki panuje inne temperatura. Produkty, które wymagają niższych temperatur, czyli świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce tuż nad szufladą. Jogurty wędliny oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w jej górnej części. Natomiast warzywa i owoce przechowuj w szufladzie do tego przeznaczonej. Miejsce na napoje, masło i musztardy jest na wewnętrznej stronie drzwi.
  • Często rób porządek. Kontroluj, ile czas przechowujesz rzeczy. Resztki obiadu czy otwarte rzeczy nie powinny być przechowywane dłużej niż trzy dni. Sprawdzaj także daty ważności nieotwartych produktów.
Redakcja poleca: Jak długo można przechowywać odciągnięty pokarm? [WIDEO]
Nie zawsze jest tak, że możesz podać dziecku mleko prosto z piersi. Jeśli chcesz karmić malucha tylko swoim mlekiem, możesz je odciągnąć laktatorem i zostawić, żeby podał je kto inny. Ale pokarm z piersi trzeba odpowiednio przechowywać. Czy wiesz jak?

Jak odgrzewać jedzenie?

Wiele osób uważa, że wystarczy odgrzać pokarm, by ochronić się przed ewentualnym zatruciem. Niestety niektóre drobnoustroje wytwarzają toksyny, które pozostają niebezpieczne nawet w temperaturach zabójczych dla samych bakterii. Resztki jedzenia podgrzewaj do tej samej temperatury, w której były po raz pierwszy przygotowane. Niewskazane jest także kilkukrotne odgrzewanie tego samego dania.
Pamiętaj, że najlepszym sposobem ochrony przez patogenami przenoszonymi drogą pokarmową jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny.

Źródło: Focus.pl, dailymail.co.uk
Doładuj
Przeładuj