patelnia, garnek, akcesoria kuchenne
fot. fotolia

21 sprzętów niezbędnych w kuchni młodej mamy

Nieważne, jak zapaloną kucharką jesteś i ile czasu lubisz spędzać z kuchni, ułatwieniom w gotowaniu nigdy dość! Nowoczesne sprzęty są nawet przyjazne dzieciom!
Aleksandra Sobieraj
patelnia, garnek, akcesoria kuchenne
fot. fotolia
Wcale nie musisz mieć wielu sprzętów. Bardziej liczy się ich dobór i jakość, zwłaszcza w przypadku drobnych kuchennych pomocy.

Jeśli o nie zadbasz, będą Ci służyły wiele lat. Ty zaś nie będziesz spędzać w kuchni tyle godzin, ile musiały to robić nasze mamy i babcie. Zaoszczędzony czas wykorzystasz dla malucha i... dla siebie. Co powinnaś mieć?

Gotowanie i smażenie

Wybieraj garnki i patelnie o grubym dnie, bo takie najlepiej utrzymują ciepło i rzadziej się odkształcają. Świetne są też żaroodporne szklane pokrywki, przez które bez trudu można obserwować gotującą się potrawę.

1. Garnki
Plan minimum to trzy sztuki: duży do gotowania ryżu lub makaronu, średni do przyrządzania sosów czy duszenia mięsa i mały, który przyda się, gdy trzeba ugotować lub podgrzać małą porcję. Dobre, bo lekkie i niezniszczalne, są rondle ze stali nierdzewnej. Emaliowane też dobrze się sprawdzają, ale nieostrożne mycie może spowodować odpryski - wtedy trzeba je wymienić. Pamiętaj, by zawsze dopasować garnek do ilości składników, które będziesz gotować - nie ma sensu nastawiać dużego garnka wody, jeśli wrzucisz do niego małą ilość warzyw.

2.  Patelnie
Najlepiej wybierz płytką patelnię z teflonową powłoką, która zapobiega przywieraniu potraw. Duże patelnie dobre są do szybkiego rumienienia, mniejsze do duszenia. Jeśli patelnia ma żaroodporną rączkę, będziesz mogła wstawić ją do piekarnika i zapiec potrawę.

3. Garnek do gotowania na parze
Składa się z trzech części: górnej z perforowanym lub sitkowym dnem, która mieści się w większym garnku, gdzie nalewa się wodę, a także szczelnej pokrywki. Taki garnek można doskonale zastąpić składanym sitkiem do gotowania na parze, które wkłada się do zwykłego garnka i szczelnie przykrywa pokrywką. Możesz też kupić elektryczne urządzenie do gotowania na parze.

4. Szklane naczynie żaroodporne
Przyda się do zapiekania i pieczenia potraw, wybierz naczynie odpowiedniej wielkości, z przykrywką.

Redakcja poleca: Dziecko chodzi na palcach – czy to norma, czy zaburzenie? [WIDEO]
Przyczyn, dlaczego dziecko chodzi na palcach, może być wiele – od niegroźnych po powody chorobowe, np. porażenie mózgowe lub obciążenia genetyczne. Chodzenie na palcach u dziecka wymaga konsultacji ze specjalistą, aby w razie potrzeby wdrożyć leczenie.

Pieczenie

Wspólne przygotowywanie ciasta lub ciasteczek to dla maluchów świetna zabawa.

5. Blachy i formy do pieczenia
Powinnaś mieć ich kilka, najlepiej pokrytych teflonem. Są wygodniejsze w użytkowaniu i bardziej trwałe (pod warunkiem, że nie porysujesz ich nożem, krojąc ciasto). W sprzedaży są też silikonowe formy do pieczenia - wygodniej wyjmuje się z nich upieczone ciasto, poza tym nie trzeba smarować tłuszczem i wysypywać mąką przed pieczeniem.

6. Foremki do ciasteczek
Niekoniecznie, ale w kuchni młodej mamy przydatne. Od plastikowych lepsze są metalowe, bo łatwiej nimi wycinać kształty.

Rozdrabnianie

Siekanie, krojenie, obieranie i tarcie to ważne etapy przygotowywania potraw. Dlatego umożliwiający to sprzęt po prostu musi być w każdej kuchni.

7. Noże
Co najmniej trzy: mały nożyk do warzyw, średni nóż z ząbkami i duży nóż z około 18-centymetrowym ostrzem. Nie oszczędzaj na nich i wybierz te z wygodną rączką. Małego nożyka używa się do siekania i krojenia w cienkie plasterki, tego z ząbkowanym ostrzem do chleba i produktów z twardą skórką i miękkim miąższem. Duży nóż jest uniwersalny.

8. Deska do krojenia
Może być drewniana lub plastikowa, ale raczej duża, żeby nic z niej nie spadło. drewniane są cięższe, więc stabilniejsze, po każdym użyciu trzeba ją myć wodą z płynem do zmywania. Plastikowe są łatwiejsze do mycia. Bezpiecznie jest mieć osobną deskę do krojenia mięsa.

9. Obieraczka do warzyw
Ułatwia obieranie, zdecydowanie szybciej i cieniej obierzesz nią warzywa lub owoce niż nożem. Jest niedroga - gdy się stępi, najlepiej ją wyrzucić i kupić nową.

10.Tarka
Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, z kilkoma rodzajami ostrzy. Najlepsze są tarki ze stali nierdzewnej - ostre, nadają się do tarcia wszystkich produktów.

11. Tłuczek do ziemniaków
Choć nie jest niezbędny, szybko i bez trudu rozgnieciesz nim na puree nie tylko kartofle, ale także inne gotowane warzywa: marchew, buraki lub dynię.


Odmierzanie

Specjalne miarki przydadzą Ci się, zwłaszcza jeśli dużo pieczesz.

12. Waga
Dobre są elektroniczne wagi z wyświetlaczem, bo ważą najdokładniej. Niektóre sprężynowe bywają mało precyzyjne.

13. Naczynie z podziałką
Odmierzysz nim płyny lub sypkie składniki.

14. Łyżki do odmierzania
Przydadzą się, jeśli zależy Ci na byciu precyzyjną. Choć odmierzać możesz też zwykłymi sztućcami, to różnią się one wielkością, więc łyżka łyżce nierówna.

Mieszanie i odcedzanie

To ważne sprzęty kuchenne, bez których trudno się obyć.

15. Miski
Powinnaś mieć co najmniej dwie w rożnych wielkościach. Mogą być plastikowe, ze stali nierdzewnej lub ze szkła żaroodpornego (można w nich w razie potrzeby rozpuszczać na parze czekoladę lub masło).

16. Łyżki i łopatki
Mogą być drewniane lub z odpornego na wysoką temperaturę tworzywa. Przydają się do ucierania i mieszania, także w teflonowych garnkach i na patelniach. Łopatką zdejmiesz z patelni delikatny filet z ryby.

17. Sitko i durszlak
Przez sitko ze stali nierdzewnej przesiejesz mąkę lub cukier puder, a także odcedzisz drobne kawałki, np. z sosu. Wygodny jest durszlak na nóżkach - nie trzeba go trzymać podczas odcedzania potraw z wody.

18. Trzepaczka
Można nią delikatnie ubić śmietanę lub na gładko utrzeć sos. Najpraktyczniejsza jest trzepaczka średnich rozmiarów. Dużą trudno zmieścić w większości naczyń, a małą można spokojnie zastąpić widelcem.

Drobny sprzęt elektryczny

W nowoczesnej kuchni jest niezbędny. Pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu.

19.  Robot kuchenny
Za jego pomocą wykonasz wiele czynności: tarcie, siekanie, krojenie w cienki plastry. Przydatny jest także do mieszania twardych, miękkich i płynnych produktów.

20.  Mikser ręczny
Ma wymienne końcówki do ubijania, przecierania i mieszania. Najbardziej przydaje się do wyrabiania ciasta i ubijania białek i śmietany.

21. Blender
Nie jest tak uniwersalny jak robot kuchenny, ale przydaje się, gdy przygotowujesz małą ilość jedzenia. Końcówka z nożami jest doskonała do przygotowywania sosów i puree, z łatwością zmiksujesz nim zupę lub pomidorowy sos. Przyda się również do przygotowywania koktajli.

Życzymy Ci wielu kulinarnych sukcesów, a twojej rodzinie smacznego!


td_dopisek.gif

 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy