Superfood daje supersiłę na zimowe ciążowe miesiące

Pod nazwą superfood nie muszą kryć się egzotyczne produkty prosto ze sklepu ze zdrową żywnością. Superjedzenie może być bardzo zwyczajne.
Małgorzata Wódz
superfood, witaminy i minerały w ciąży, dieta w ciąży, kasza jaglana w ciąży, owsianka, brokuły, omega-3 w ciąży
fot. Fotolia
Martwisz się, że twoja dieta jest mało oryginalna, że powinnaś jeść niezwykłe produkty, aby lepiej troszczyć się o siebie i dziecko. To nieprawda. Można czuć się świetnie, przygotowując dania ze składników, które dobrze znasz. Wiele z nich zasługuje na modną nazwę „superfood”, bo to nic innego, tylko naturalne produkty bogate w cenne witaminy i minerały. Które z nich warto jeść w ciąży? 

Kasza jaglana

Coraz bardziej ceniony rodzaj kaszy ze względu na obecny w niej krzem – zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry, włosów, utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to jedna z naturalnych metod leczenie infekcji w ciąży, poleca się go jako lekarstwo na kaszel (łagodzi go i zmniejsza ilość śluzu). 
Redakcja poleca: Przepis na chłodnik z kiełkami
Chłodnik to idealny pomysł na orzeźwiający obiad, zwłaszcza, że jest szybki, smaczny i prosty do przyrządzenia.

Płatki owsiane 

Najzdrowsze z płatków zbożowych, a owsianka to jedno z najlepszych dań na śniadanie. Zawiera białko i potrzebne w ciąży żelazo, kwas foliowy,  magnez, potas i cynk. Jeśli uczula cię mleko krowie, z płatków przyrządzisz mleko owsiane (mocz je przez noc w wodzie, gotuj 20 minut i przecedź).

Polecamy: Owsianka na śniadanie - przepis

Siemię lniane

Nasiona lnu zawierają cenne kwasy omega-3, obfitują w witaminę E i regulujący trawienie błonnik (w ciąży jest szczególnie potrzebny). Możesz pić napar z siemienia, ale nasiona lnu są najsmaczniejsze lekko podprażone z odrobiną soli i roztarte w moździerzu. 

Brokuły

Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii, wadom cewy nerwowej, wpływa na wagę dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem. Jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością i kłopotami z zasypianiem. 

Kiszona kapusta

Zawiera – podobnie jak niektóre jogurty – probiotyki, czyli dobre bakterie, które m.in. wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie, pomagając leczyć uciążliwe dla przyszłej mamy zaparcia. 

Pstrąg

Ryby są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej i zdrowych tłuszczów, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Zapewniają one prawidłowy rozwój mózgu dziecka (dieta bogata w omega-3 może wpływać na inteligencję), siatkówki oka i układu nerwowego. Oprócz ryb morskich warto jeść słodkowodnego pstrąga (żyje w czystej wodzie). Kobiecie w ciąży zaleca się dwie porcje ryby w tygodniu po ok. 100 g.

Żurawina

Pomaga chronić się przed infekcjami dróg moczowych. Jedna szklanka soku z żurawiny dziennie sprawia, że bakterie nie będą przylegać do ścian pęcherza moczowego. 

Sprawdź: Co jest dozwolone, a co niedozwolone w ciąży?
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wsparcie dla rodziców

Badania przyszłej mamy