Czy w ciąży można jeść majonez i sernik na zimno? [WIDEO]

Masz ochotę na pyszny sernik na zimno, ciastka z kremem a może domowy majonez? Każda z tych potraw może zawierać surowe jajka. Sprawdź, czy w ciąży możesz sobie pozwolić na ich zjedzenie.
Niektóre pyszne domowe potrawy i desery zawierają surowe jajka. A to powód, dla którego kobieta w ciąży powinna się dobrze zastanowić przed ich zjedzeniem. Część z nich znajdują się na naszych wielkanocnych stołach, po inne z przyjemnością sięgamy latem. Surowe jajka zawiera:
  • domowy majonez (surowe żółtka)
  • sernik na zimno
  • tiramisu
  • lody domowe  

Majonez, sernik – jakie ryzyko?

Jajka są bardzo wartościowym produktem w diecie przyszłej mamy – wyjaśnia występująca w naszym filmie dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW. Jajka zawierają wiele cennych substancji odżywczych, ale ich jedzenie może nieść ze sobą również pewne ryzyko. Przede wszystkim wiąże się ono z groźną dla zdrowia bakterią, Salmonellą, która powoduje zatrucie pokarmowe. To, czy do niego dojdzie, zależy m.in. od warunków, w jakich została przyrządzona potrawa zawierająca jajka, od jakiego producenta jaja pochodzą i jak były przechowywane.

Czego unikać?

Ze względu na ryzyko zakażenia Salmonellą lepiej unikać kupowania jaj w przypadkowych miejscach, np. na straganach, od ulicznych sprzedawców, czyli wszędzie tam, gdzie nie mamy pewności, że zostały wcześniej przebadane. A na wszelki wypadek powstrzymać się od jedzenia dań, do których dodaje się surowe jaja - zarówno deserów, serników na zimno jak i sałatek zawierających majonez.

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj