GRY
 
 

Czy w ciąży można jeść sernik na zimno i majonez? [WIDEO]

Masz ochotę na pyszny sernik na zimno, ciastka z kremem a może domowy majonez? Każda z tych potraw może zawierać surowe jajka. Sprawdź, czy w ciąży możesz sobie pozwolić na ich zjedzenie.

Pewnie sobie nawet z tego nie zdajesz sprawy, ale wiele pysznych deserów zawiera surowe jajka, np. serniki na zimno, lody (głównie domowe), ciasta z kremem, np. tiramisu. Surowych żółtek jaj używa się również do przygotowania domowego majonezu. A to powód, dla którego kobieta w ciąży powinna się dobrze zastanowić przed zjedzeniem potraw, które mogą pojawić się np. na wielkanocnym stole u rodziny czy znajomych.

Jajka są bardzo wartościowym produktem w diecie przyszłej mamy - wyjaśnia występująca w naszym filmie dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, która jest ekspertem firmy Farmio. Jajka zawierają wiele cennych substancji odżywczych, ale ich jedzenie może nieść ze sobą również pewne ryzyko. Przede wszystkim wiąże się ono z groźną dla zdrowia bakterią, salmonellą, która powoduje zatrucie pokarmowe. To, czy do niego dojdzie, zależy m.in. od warunków, w jakich została przyrządzona potrawa zawierająca jajka, od jakiego producenta jaja pochodzą i jak były przechowywane. Z tego względu lepiej unikać kupowania jaj w przypadkowych miejscach, np. na straganach, od ulicznych sprzedawców, czyli wszędzie tam, gdzie nie mamy pewności, że zostały  wcześniej przebadane. A na wszelki wypadek powstrzymać się od jedzenia dań, do których dodaje się surowe jaja - zarówno deserów, serników na zimno jak i sałatek zawierających majonez.

Polecamy: Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami
 
Doładuj
Przeładuj