Świąteczna zupa grzybowa

Dla dziecka od 5. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności średni

zupa grzybowa, zupa świąteczna, zupa, zupa na święta, grzybowa
fot. materiały prasowe Devaldano

Składniki

  • 250 g mrożonych grzybów,
  • cebula,
  • litr bulionu warzywnego,
  • szklanka mleka,
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • śmietana kremówka

Przygotowanie

W głębokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy ją i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki.
Na koniec serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać także z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi według własnych upodobań. Gotowe!

Sprawdź inne przepisy na zupy
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Popularne tematy