Jak zrobić syrop z cebuli dla dziecka?
fot. AdobeStock

Syrop z cebuli to supersposób na przeziębienie i kaszel! [PRZEPIS i DAWKOWANIE]

Syrop z cebuli to stary domowy sposób na przeziębienie, kaszel i ból gardła. Pomaga przy infekcjach wirusowych, którym towarzyszy uciążliwy suchy kaszel. Można stosować go pomocniczo również przy grypie. Jest bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wyjaśniamy, jak zrobić syrop z cebuli dla całej rodziny, opisujemy dawkowanie i sposób podawania. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż myślisz!
Sylwia Niemczyk
Jak zrobić syrop z cebuli dla dziecka?
fot. AdobeStock

Syrop z cebuli to tradycyjne domowe lekarstwo na kaszel suchy i mokry. Można go stosować przy przeziębieniu i grypie. Sprawdza się również przy innych infekcjach wirusowych, którym towarzyszy kaszel i katar. Nie tylko łagodzi ich objawy, ale również skraca czas trwania infekcji.

Domowy syrop z cebuli jest naturalną alternatywą dla leków, które można kupić w aptece. Polecają go nie tylko przez babcie, ale również lekarze, np. pediatrzy. Sprawdź, przy jakich objawach jest polecany i kiedy go zażywać.

Spis treści

Właściwości syropu z cebuli

Syrop z cebuli warto podawać podczas przeziębienia i codziennie w okresie jesienno-zimowym. Nie tylko oczyszcza drogi oddechowe, lecz także, dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, ułatwia walkę z zarazkami (zwalcza wirusy i bakterie). Pomaga łagodzić kaszel, szczególnie suchy. Sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna, a to ułatwia jej odkrztuszanie. Syrop działa również wspomagająco na system odpornościowy. Dzieje się tak, ponieważ ma bardzo bogaty skład.

Syrop z cebuli zawiera:

  • witaminy C, E i z grupy B (B1, B2, B6)
  • składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, 
  • olejki lotne
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.

Przepis na syrop z cebuli: wariant klasyczny

Do przygotowania podstawowej wersji syropu z cebuli potrzebne są tylko dwa składniki – cebula i miód (można zastąpić go cukrem). Syrop z cebuli można zrobić z cebuli białej lub czerwonej. Oba rodzaje mają właściwości bakteriobójcze, ale cebula czerwona, popularna w kuchni śródziemnomorskiej, zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Ostatnio opisuje się również jej działanie antynowotworowe.

Wypróbuj najprostszy przepis na syrop z cebuli. Można podawać go dziecku już powyżej pierwszego roku życia.

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego – opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i ułóż cienkimi warstwami w wyparzonym wrzątkiem słoiku, każdą warstwę przelewając miodem (możesz użyć dowolnego rodzaju miodu) lub zasypując cukrem. 
  2. Nie zakręcaj słoika, odstaw go na parapet i poczekaj maksymalnie 1 dzień, aż cebula puści sok – właściwie już po 4-5 godzinach syrop jest gotowy.
  3. Zlej syrop np. przez gazę do oddzielnego słoika albo butelki i zakręć.
  4. Syrop z cebuli przechowuj w lodówce do 10 dni.
Zobacz, jak mama Madzi z KitchenBookTV przygotowuje syrop z cebuli: 

 

Syrop z cebuli z czosnkiem i miodem

Syrop z cebuli można wzbogacić dodatkowymi składnikami. Dzięki temu jego działanie zdrowotne będzie silniejsze. 
  • Syrop z cebuli i czosnku – możesz podać dziecku, które skończy 2 lata. Czosnek, podobnie jak miód i cebula, ma działanie wzmacniające odporność (jest nazywany naturalnym antybiotykiem).
  • Syrop z cebuli, czosnku i cytryny – dla dziecka powyżej 2 roku życia. Dzięki cytrynie ma dodatkową porcję witaminy C.
  • Syrop z cebuli z wywarem z suszonej szałwii i tymianku – czyli ziół wskazanych przy bólu gardła. Podawanie tej wersji syropu dziecku należy skonsultować z pediatrą (szałwię można przedawkować!).

Dawkowanie syropu z cebuli

Domowy syrop z cebuli można pić 1-2 razy dziennie po 1-2 łyżeczki. Warto podawać go chwilę po jedzeniu bez popijania. Wtedy syrop powoli spływa przez gardło i jego ochronne działanie jest dłuższe. Jeśli dziecko nie akceptuje smaku albo aromatu syropu, można go schłodzić – wtedy jego smak i zapach są mniej intensywne. 

Ze względu na działanie wykrztuśne, syropu z cebuli (podobnie jak innych syropów wykrztuśnych) nie należy podawać bezpośrednio przed snem, ponieważ może wzmagać kaszel. Ostatnią porcję należy przyjąć około 3 godziny przed położeniem się do łóżka.

Od jakiego wieku można stosować?

Syrop z cebuli to tradycyjny lek na przeziębienie, często zalecany przez pediatrów. Można leczyć nim nawet roczne maluchy, także podczas grypy albo innych infekcji wirusowych, które przebiegają z suchym lub mokrym kaszlem. Kobiety w ciąży również mogą bez obawy leczyć się syropem z cebuli. To bezpieczne, naturalne lekarstwo w przeziębieniu dla przyszłych mam. 
Uwaga! Choć cebula ma pewne właściwości bakteriobójcze, to jednak syrop z cebuli nie może być stosowany zamiast antybiotyku. 

Syropu z cebuli – przeciwwskazania

Syrop z cebuli jest naturalnym i bezpiecznym lekarstwem. Mimo to są pewne przeciwwskazania dotyczące jego zażywania. Syropu z cebuli nie mogą pić:
  • niemowlęta, czyli dzieci, które nie skończyły 12. miesiąca życia,
  • dzieci cierpiące na problemy z układem pokarmowym (np. mają refluks i wzdęcia),
  • kobiety, którym dokucza zgaga w ciąży – pod jego wpływem dolegliwości mogą stać się silniejsze, 
  • osoby chore na cukrzycę.

Zobacz także: 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 37 głosy

Zobacz także

Popularne tematy