GRY
 
 

Syropki na przeziębienie

Podczas przeziębienia warto przetrzymać malca w domu i podać mu domowy syrop lub napar z ziół, który załagodzi pierwsze objawy choroby.

4504335-480x720.jpg
Domowe syropki sporządzone według sprawdzonych przepisów naszych babć i mam na pewno nie zaszkodzą malcowi, a pomogą złagodzić dolegliwości. Kaszel, chrypka i ból gardła związane z jesiennymi infekcjami znikną o wiele szybciej. Wypróbuj nasze przepisy na domowe syropki na kaszel i chrypkę.

Syrop z malin

  • 1 kg malin
  • 1,5 kg cukru
  • 2 szklanki wody
Owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Z wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący wrzucić owoce, zagotować kilka razy, odstawić po każdym zagotowaniu. Przecedzić, zlać do butelek. Dodawać do herbaty. Działa napotnie, obniża temperaturę.
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.

Syrop z berberysu

  • 1 kg dojrzałych owoców
  • 1 kg cukru
Owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Odcisnąć sok w sokowirówce. Wymieszać z cukrem, zagotować. Trzymać krótko na niewielkim ogniu. Gorący syrop zlać do butelek, zamknąć. Podawać rozcieńczony z wodą w stanach podgorączkowych.

Syrop cebulowy

  • 10 dag cebuli
  • 10 dag lipowego miodu
Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy  odrobinę wody, ogrzewamy do wrzenia, wyciskamy przez gazę. Dodajemy miód, mieszamy. Podajemy po łyżeczce co 3 godziny.

Syrop miodowy z chrzanem

  • 10 dag utartego chrzanu
  • pół szklanki wody
  • miód sosnowy lub inny
Świeżo utarty chrzan zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Odstawiamy na pół godziny w zamkniętym naczyniu. Przecedzamy, dodajemy taką samą ilość miodu, co płynu. Podajemy po łyżeczce 3 razy dziennie.

Syrop czosnkowy

  • 2 główki czosnku
  • 2 cytryny
  • litr przegotowanej, ostudzonej wody
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryn. Zamykamy naczynie i odstawiamy na 3 dni w ciemne miejsce. Przecedzamy do butelki z ciemnego szkła. Podajemy 3 razy dziennie po łyżeczce.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!