GRY
 
 

Szakszuka z cieciorką

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 35 min.

Poziom trudności łatwy

szakszuka z cieciorką
fot. mat. pras. Łowicz

Składniki

  • kartonik przecieru pomidorowego, np. Łowicz 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki
  • spora szczypta cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli i kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 jajka
  • szczypiorek

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na patelni, którą można używać w piekarniku, rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmaż całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz ogień, na wierzch wbij jajka. Patelnię włóż do nagrzanego piekarnika. Danie piecz około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy na śniadania dla dzieci

źródło: mat. pras. Łowicz

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj