- 1,2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła lub śmietany
- 6 małych świeżych jajek
- bułka tarta
- sól morska lub ziołowa
- olej
Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z dwoma jajkami, mąką, masłem (lub śmietaną), przypraw do smaku solą. Uformuj owalne płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor z obu stron na gorącym oleju. Ułóż na ogrzanym półmisku. Usmaż jajka sadzone, ułóż po jednym na każdym kotlecie. Podawaj z surówką z warzyw lub zieloną sałatą.
Nasza rada: Kotlety z ziemniaków są też wyborne z sosem pomidorowym lub grzybowym (ten ostatni nie jest dla dzieci). Do masy ziemniaczanej można dodać parmezan, bryndzę, cebulkę.