Twoje dziecko jeszcze przed narodzinami poznało słodki smak. I właśnie ten lubi najbardziej. Słodkie jest mleko (z piersi lub modyfikowane), które jako jedyne podajesz maluchowi w pierwszych miesiącach życia. Gdy przychodzi czas na warzywa, owoce i mięso, jest to duża zmiana. Dziecko musi nauczyć się akceptować nowości, ale również je trawić. Dlatego mądrze rozegraj walkę o smak i przyszłe zdrowie malucha.
Czy można dodać odrobinę soli do pierwszej zupki malucha?
Nie. W pierwszym roku życia nie należy w ogóle dosalać dań dla dzieci. Dziecięce nerki źle sobie radzą z nadmiarem soli, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sól pogarsza przyswajanie wapnia i ma związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca w przyszłości. Nie martw się, że maluch dostaje mało smaczne jedzenie. Najmłodsi mają inne odczucie smaku – jeśli nie przyzwyczaisz dziecka do słonego smaku, nie będzie go znało, więc nie poczuje różnicy. Gdy po raz pierwszy podajesz warzywa, maluch krzywi się nie dlatego, że mu one nie smakują, bo są niedoprawione, tylko dlatego, że mają inną konsystencję, smak i aromat. Po kilku próbach na pewno w końcu zje porcję, którą dla niego przygotowałaś.
Kiedy można zacząć solić?
Specjaliści dopuszczają dodawanie odrobiny soli w drugim roku życia dziecka. Ale zacznij solić jak najpóźniej albo… nie rób tego wcale. Maluch i tak spożywa sól w produktach, które kupujesz w sklepie, np. w chlebie, wędlinach, serach. Jeśli posolisz domowe posiłki, to na pewno zjecie więcej soli. Ty przekroczysz zalecane dorosłym 6 g (płaska łyżeczka) dziennie. Dziecku zaś wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża (1 g/dzień). Pamiętaj też, by jak najmniej solić, będąc w ciąży.
Jak zmieniać smak zupek jarzynowych dla malca?
To prawda, że wciąż takie same zupki mogą się dziecku znudzić. Dlatego komponuj potrawy z różnych warzyw. Na początku (5–7. miesiąc) z marchewki i ziemniaka oraz innych jarzyn z włoszczyzny. A w kolejnych tygodniach wprowadzaj też brokuły, kalafiora, cukinię, buraczki, pomidory. Każde ma inny smak, który nadaje określony charakter całej potrawie.
Ważne są proporcje. Jeśli dodasz dużo marchewki, to po ugotowaniu zupka będzie słodka. Seler, uważany za słone warzywo o charakterystycznym aromacie, nada zdecydowany smak. Pamiętaj jednak, że jest alergizującym warzywem (zwłaszcza naciowy).
Czym dosładzać?
Najlepiej nie dodawać cukru, zwłaszcza niemowlętom. Pamiętaj, że jego nadmiar przyczynia się do nadwagi i otyłości, a ta z kolei prowadzi do chorób, w tym związanych z układem krążenia. Także u dzieci! Jeśli uważasz, że soki lub przeciery owocowe są zbyt kwaśne i z tego powodu maluch nie chce ich jeść, połącz je z innymi przecierami owocowymi. Owoce bogate w naturalne cukry to np. winogrona, słodkie jabłka, gruszki, śliwki.