Dziecko jedzące samodzielnie
fot. Braun

Szybkie pomysły na BLW dla niemowlaka

Rozszerzanie diety niemowlaka metodą BLW kojarzy ci się przede wszystkim z dużym nakładem czasu i pracy? Niesłusznie! Korzystając z blendera z odpowiednimi tarczami i przystawkami możesz zaoszczędzić sporo czasu. Dzięki nim rozszerzanie diety dziecka będzie zdecydowanie łatwiejsze. Przekonaj się sama!
Dziecko jedzące samodzielnie
fot. Braun

Na czym polega rozszerzanie diety niemowlaka metodą BLW?

BLW (ang. Baby Led Weaning, czyli „odstawienie dziecka od mleka”) to jedna z najpopularniejszych metod rozszerzania diety niemowląt. Jej założenia są bardzo proste – rodzice nie karmią dziecka wyłącznie papkami, ale pozwalają mu na samodzielne eksperymentowanie z jedzeniem. Dziecko otrzymuje potrawy w takiej postaci, w jakiej serwuje się je dorosłym, czyli np. makaron z sosem, kaszę z warzywami, różyczki brokułów czy kotleciki i – wiedzione ciekawością – samo ma po nie sięgnąć, kiedy będzie na to gotowe. W metodzie BWL to dziecko, a nie rodzic, kontroluje cały proces jedzenia i samo decyduje, kiedy i ile zje. Początkowo są to śladowe ilości, ale z czasem maluszek się rozkręca i zjada coraz więcej.
Zarówno do przyrządzania placuszków, jak i kopytek, naleśników czy kremowych zup i deserów, niezastąpiony będzie dobry blender. Idealny pomocnik dla każdego rodzica to taki, który jest wygodny i niezawodny, dokładnie taki jak Braun MultiQuick 9, który dzięki dodatkowym przystawkom i tarczom może dodatkowo pełnić wiele innych funkcji niż samo blendowanie. Jego najważniejsze cechy to m.in.:
•    aż 1200-watowy silnik, który poradzi sobie nawet z orzechami czy pestkami,
•    system EasyClick+, dzięki któremu wymiana akcesoriów jest bardzo szybka i łatwa,
•    technologia SplashControl, dzięki którym nawet blendowanie zup odbędzie się bez rozchlapywania,
•    technologia ACTIVEBlade – ruch ostrzy w górę i w dół zwiększa efektywność blendowania,
•    możliwość dobrania przystawek, np. malaksera, w którym można wybrać różne tarcze, np. do frytek, do krojenia w talarki, do krojenia w słupki julienne, do krojenia warzyw w kostkę,
•    technologia Advanced SmartSpeed zapewnia niezwykle wygodne sterowanie procesem blendowania – przycisk jest duży i poręczny, a im mocniejszy nacisk, tym wyższe obroty,
•    technologia imode – tryby prędkości: niska, wysoka lub pulsacyjna zapewniają jeszcze lepsze efekty blendowania, bez żadnych grudek i bez wysiłku.

BLW – przepisy na śniadanie i kolację

Co można podać niemowlakowi na dobre rozpoczęcie i zakończenie dnia, czyli na śniadanie i kolację? Na początku drogi z BLW dobrze sprawdzą się zwłaszcza różnego rodzaju miękkie placuszki, w których można przemycić wiele wartościowych składników, jak buraczki czy dynia. Maluszek z łatwością złapie je do rączki i może je possać nawet samymi dziąsłami (jeśli nie ma jeszcze ząbków). Nasze szybkie propozycje to omlet z dyni i gofry jaglano-buraczkowe.

Omlet z dyni

Przygotuj:
•    2 jajka
•    ½ szklanki miąższu z dyni
•    szczyptę słodkiej papryki
•    łyżkę oliwy z oliwek do smażenia

Jak przyrządzić?
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka zblenduj z dynią i szczyptą słodkiej papryki. Następnie połącz obie masy, starannie je wymieszaj i wylej całość na rozgrzaną patelnię podlaną kapką oliwy z oliwek. Omlet smaż po minucie z każdej strony. Podawaj na ciepło.

Gofry jaglano-buraczkowe

Przygotuj:
•    100 g kaszy jaglanej
•    1 jajko
•    100 g ugotowanego lub upieczonego buraka
•    2 łyżki oleju
•    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
Kaszę ugotuj do miękkości, kierując się wskazówkami podanymi na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem umyć ją pod bieżącą wodą (na sicie), a na koniec przelać wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się posmaku goryczki. Buraka, ugotowaną kaszę, jajko, olej i proszek do pieczenia zmiksuj na gładką masę, następnie przyrządź na gofrownicy jak tradycyjne gofry. Upieczone gofry możesz podawać z twarożkiem, dżemem lub domowym sosem ze zmiksowanych owoców.

BLW – przepisy na szybki obiad

Przygotowanie obiadu zazwyczaj jest najbardziej pracochłonne i zabiera najwięcej czasu. Smaczne i wartościowe dania można przygotować zdecydowanie szybciej, jeśli do pomocy w kuchni zaprzęgniesz najlepszy blender wyposażony w przystawki do krojenia i siekania. Nasze propozycje na szybkie dania dla małych brzuszków to: zupa jarzynowa, krem groszkowo-brokułowy (do picia z kubeczka albo zjadania rączką lub paluszkami), buraczane kopytka i placuszki z komosy ryżowej.

Błyskawiczna zupa jarzynowa

Przygotuj:
•    ok. 350 g różnych warzyw, w tym np.: kalafior, fasolkę szparagową, marchewkę pokrojoną w kostkę, słupki lub frytki, brukselkę, zielony groszek
•    2 łyżki kaszy jaglanej
•    1,5 l bulionu warzywnego
•    szczyptę lubczyku, rozmarynu i majeranku
•    garść posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić?
Marchewkę pokrój na takie kawałki, jakie są najwygodniejsze do chwycenia rączką dla twojego dziecka – mogą to być frytki, cienkie słupki julienne, talarki lub nawet drobna kostka. Z każdym z tych zadań poradzi sobie przystawka blendera ręcznego Braun MultiQuick 9  – malakser z dużym wyborem tarcz. Do wrzącego bulionu wsyp warzywa i kaszę. Gotuj ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (mogą być inne, niż wyżej wymienione). Na koniec posyp zupę porcją zielonej pietruszki. Warto podawać ją dziecku przy wielu okazjach, bo jest bogatym źródłem żelaza, witaminy C (ma jej więcej, niż cytrusy!) i wpływającego na wzrok beta-karotenu. Pamiętaj, by przed podaniem dziecku zupy, odpowiednio ją przestudzić.

Krem groszkowo-brokułowy z makaronem

Przygotuj:
•    140 g groszku (1 szklanka)
•    450 g brokułów
•    1 pietruszkę
•    1 małą cebulę
•    2 ząbki czosnku
•    500 ml wody
•    1 łyżeczkę suszonych ziół
•    1 łyżkę oliwy z oliwek
•    1 łyżkę śmietany (opcjonalnie)
•    makaron pełnoziarnisty lub warzywny (np. ze strączków lub czerwonej soczewicy) – ilość według uznania
•    garść posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić?
Posiekaj cebulę i czosnek, przełóż je do garnka i podsmaż krótko na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną pietruszkę, groszek i przyprawy, a po chwili dorzuć jeszcze brokuły. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, zblenduj ją, a powstały krem zmieszaj z łyżką śmietany. Serwuj z natką pietruszki i ugotowanym w międzyczasie makaronem.

Buraczane kopytka


Przygotuj:
•    ½ kg ugotowanych ziemniaków
•    150 g buraczków
•    1 jajko
•    1 szklankę mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczane

Jak przyrządzić?
Ugotowane (bez soli!) ziemniaki zmiel lub przepuść przez prasę. Buraczki ugotuj i zblenduj na gładką masę razem z ziemniakami, dodając jajko i oba rodzaje mąk. Delikatnie wyrób ciasto (jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej mąki) i podziel je na kawałki. Z każdego uformuj cienki rulon i pokrój go na kawałki (ok. 3 cm). Kluski gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię powinny gotować się przez 1 minutę. Dzięki zawartości buraka kluski będą nieco słodkie. Możesz serwować je solo, z odrobiną roztopionego masła, jogurtem lub świeżą sałatką.

Placuszki z komosy ryżowej

Przygotuj:
•    1 szklankę komosy ryżowej
•    ½ szklanki marchewki z groszkiem
•    szczyptę ulubionych ziół
•    ½ łyżeczki oliwy z oliwek (rozsmaruj ją pędzelkiem na patelni przed rozpoczęciem smażenia)
•    kilka łyżek jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Jak przyrządzić?
Komosę zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Później przepłucz ją na sicie i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj marchewkę z groszkiem i zblenduj całość na gładką masę. Następnie dosyp przyprawy i wszystko starannie wymieszaj. Gotową masę nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując niewielkie cienkie placki. Placuszki najlepiej smakują na ciepło z odrobiną jogurtu. 

BLW – przepisy na przekąskę i deser

Czas na ulubioną część dziecięcego menu, czyli deser. Co podać dziecku zamiast popularnej tubki z musem owocowym? Nasza propozycja to truskawkowe żelki.

Truskawkowe żelki

Przygotuj:
•    300 g truskawek
•    2 łyżki purée z daktyli (wystarczy zblendować namoczone wcześniej daktyle)
•    sok wyciśnięty z 1 dojrzałej pomarańczy
•    sok wyciśnięty z połówki cytryny
•    25 g żelatyny

Jak przyrządzić?
Rozmrożone truskawki (lub inne owoce) zblenduj na gładką masę, dodaj oba soki i purée z daktyli i wszystko starannie wymieszaj. Dosyp żelatynę i ponownie wszystko wymieszaj, aż proszek zupełnie się rozpuści. Gotową masę przelej do silikonowych foremek i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Owocowe żelki w atrakcyjnym dla dziecka kształcie, np. rybek, serduszek czy jabłuszek, to świetny sposób na wprowadzenie nowych smaków do jadłospisu dziecka.
 
Materiał powstał z udziałem marki Braun
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy